Νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ιταλός Ντ. Σασόλι

Νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ιταλός Ντ. Σασόλι

Ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι αναδείχτηκε νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αναμένεται να αντικαταστήσει τον Αντόνιο Ταγιάνι. Στην ψηφοφορία, ο πρώην δημοσιογράφος απέσπασε 345 ψήφους και το θερμό χειροκρότημα των υπόλοιπων ευρωβουλευτών. Ο Τσέχος Γιαν Ζαχραντίλ κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενος από την υποψηφία των Πράσινων Σκα Κέλερ και την Ισπανιδα Σιρα Ρεγκι.

Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 30 Μαΐου 1956. Διατελεί ευρωβουλευτής για την Ιταλία από το 2009, με το Δημοκρατικό Κόμμα, στα ψηφοδέλτια του οποίου επανεξελέγη στην περιφέρεια της κεντρικής Ιταλίας.

Οι ψηφοφορίες για την εκλογή των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί, αντίστοιχα.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Ιταλός έγραψε στο Twitter: «Το θέμα είναι, όπως έλεγε ο Άλντο Μόρο, να ζεις στην εποχή που σου έτυχε, όποιες και να είναι οι δυσκολίες. Το θέμα επίσης είναι, όμως, να είμαστε θαρραλέοι και να έχουμε πίστη. Μ'' αυτήν, λοιπόν, την έννοια, αναλαμβάνω με πίστη και θάρρος τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευχαριστώ!».

Στο σύντομο διάγγελμά του προς την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές της 9ης νομοθετικής περιόδου για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του και υπογράμμισε τις προτεραιότητες που το Κοινοβούλιο θα πρέπει να επιδιώξει τα προσεχή χρόνια.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μνημειωδών μεταβολών: η απασχόληση των νέων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακές εξελίξεις και νέες ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή, για να αναφέρω μόνο μερικές από αυτές, χρειάζονται νέες ιδέες και θάρρος» προέταξε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη ενοποίησης της ΕΕ. «Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλάζοντας την ΕΕ ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση απώλειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον α'' γύρο ο Ιταλός Σοσιαλιστής και Δημοκρατικός Ευρωβουλευτής Νταβίντ Σασόλι έλαβε 325 ψήφους. Ο Τσέχος συντηρητικός Γιαν Ζαχραντίλ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 162 ψήφους, ακολουθούμενος από την υποψηφία των Πράσινων Σκα Κέλερ (133) και την Ισπανιδα Σιρα Ρεγκι (42). Όλοι οι υποψήφιοι προχώρησαν στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα. 

Γα τις υπόλοιπες θέσεις, οι «28» αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα νυν υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Η υποψηφιότητά της ωστόσο προκαλεί νέο ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Λόγω μάλιστα της διαφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Γερμανία επέλεξε χθες την «αποχή» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μολονότι όλες οι άλλες χώρες συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τουσκ.

Η υποψηφιότητά της πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 15 Ιουλίου. Η φον ντερ Λάιεν πρόκειται να επισκεφθεί τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη για να συζητήσει την υποψηφιότητά της. Εάν η υποψηφιότητά της απορριφθεί, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν ένα μήνα για να προτείνουν έναν αντικαταστάτη.

Για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότειναν τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ. Για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσον αφορά τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μοιραστεί μεταξύ της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και αυτής του Λαϊκού Κόμματος, με τα πρώτα 2,5 χρόνια να δοθούν στους Σοσιαλιστές και τα επόμενα 2,5 στο ΕΛΚ.

Διαβάστε ακόμα:

- Γερμανία: Τριβές στην κυβέρνηση από την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν

- Βρυξέλλες: Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν, Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

- Ο ξένος Τύπος για τα νέα πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης