New York Τimes: «Λέσβος, το νησί της απελπισίας»

New York Τimes: «Λέσβος, το νησί της απελπισίας»

Ζοφερές εικόνες από τη Λέσβο και τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας περιγράφει ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας, New York Times, που βρέθηκε στο νησί και επισημαίνει ότι σε χώρο αυτό που κατασκευάστηκε με προοπτική να φιλοξενηθούν 2.500 άνθρωποι υποχρεώνονται να ζουν περισσότεροι από 5.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Το ρεπορτάζ που γίνεται με αφορμή τα δύο χρόνια από τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκία για το προσφυγικό, σημειώνει ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές «κοσκινίζουν» τις υποθέσεις των αιτούντων άσυλο σιγά-σιγά και επί μήνες, με τους τελευταίους να ζουν παγιδευμένοι σε συνθήκες που ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος παρομοίωσε με στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Η βροχή περνά μέσα από τις σκηνές και υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού στα ντους, ακόμη και το χειμώνα. Οι δημόσιες τουαλέτες και οι ντους είναι λερωμένες με περιττώματα. Η ήδη κακή τροφή, συχνά εξαντλείται (...) συμπλοκές ξεσπούν συνεχώς. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί συνιστούν μόνιμες απειλές», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

«Ακόμα και να είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα», λέει στους NYT ένας 27χρονος Αφγανός που ζει στον καταυλισμό περισσότερο από 11 μήνες. «Δεν υπάρχει μέρος να βάλεις τους ανθρώπους μέσα, ενώ η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον καταυλισμό», προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα:

- Spiegel: Η Ελλάδα παραμένει ένα σταυροδρόμι παράνομης μετανάστευσης

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια