Νίκη και με μεγάλη διαφορά για τη Μέρκελ, στις εκλογές στο Ζάαρ

Νίκη και με μεγάλη διαφορά για τη Μέρκελ, στις εκλογές στο Ζάαρ

Ήττα για τον Μάρτιν Σουλτς και μεγάλη άνοδος για την Άνγκελα Μέρκελ στο πρώτο εκλογικό τεστ στο κρατίδιο Ζάαρλαντ λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Γερμανία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πρώτα exit polls το CDU της καγκελαρίου επιτυγχάνει ποσοστό 41%, έναντι 29,5% του SPD. Τρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 13%.

Το CDU εμφανίζεται με ανοδική τάση καθώς τα ποσοστά του αυξήθηκαν σε σχέση με τις εκλογές του 2012, που τότε είχε λάβει 32,5%. Το SPD από την πλευρά του, παρουσιάζει μικρή υποχώρηση καθώς στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 30,6%.

«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία» τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι « μαραθώνιος κι όχι σπριντ».

Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης είναι σχετικό καθώς το κρατίδιο Ζάαρλαντ έχει πληθυσμό μόλις 800.000 κατοίκων, ήτοι το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας, η εκλογική αναμέτρηση θεωρήθηκε ένα κρίσιμο πρώτο τεστ ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο.

Το αποτέλεσμα αναμένεται να λειτουργήσει εμψυχωτικά για την καγκελάριο, που στοχεύει τον Σεπτέμβριο σε μια τέταρτη θητεία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και σε μια ευαίσθητη περίοδο για εκείνη.

Τους τελευταίους μήνες, η Άγγελα Μέρκελ από τη μία βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων για την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ από την άλλη νιώθει την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις.

«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δίνει θάρρος στο CDU» υπογράμμισε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μήνυμα των ψηφοφόρων κατά του συνασπισμού SPD-Die Linke η νίκη του CDU

Η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Ανεγκρετ Kραμπ-Κάρενμπαουερ εκτιμά ότι η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στις χτεσινές εκλογές «είναι ένα μήνυμα των ψηφοφόρων κατά του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD)-Αριστεράς (Die Linke) και σε ομοσπονδιακό επίπεδο» όπως είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Τα σχέδια του SPD για συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς δεν υποστηρίχτηκαν ανεπιφύλακτα από τους πολίτες» είπε η επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ. «Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών αποδεικνύουν ότι το SPD μπορεί να αντιμετωπιστεί και υπό τον νέο πρόεδρο Σουλτς» πρόσθεσε.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ανκε Ρέλινκερ δήλωσε ότι ναι μεν το κόμμα της «κατάφερε να καλύψει την απόσταση (η οποία την χώριζε απο το CDU) χάρη στον Μάρτιν Σουλτς, αλλά στην τελική ευθεία η κ. Kραμπ-Κάρενμπαουερ πήρε το μπόνους του αξιώματός της». 

Τέλος, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Οκαρ Λαφονταίν δήλωσε ότι «εξακολουθεί να πιστεύει σε μια πλειοψηφία στα αριστερά της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Το προσωρινά επίσημα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ζάαρλαντ έχουν ως εξής:

CDU 40,7%, SPD 29,6%, Aριστερά 12,9%, Εναλλλακτική για την Γερμανία 6,2%. Πράσινοι (4%) και Φιλελεύθεροι (3,3%) μένουν εκτός τοπικού Κοινοβουλίου διότι δεν έλαβαν το απαιτούμενο 5%. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 69,7%.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η μοναδική δυνατότητα είναι να συνεχίσει να κυβερνά ο συνασπισμός Χρισταινοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Πως βλέπει ο γερμανικός τύπος την εμφατική νίκη Merkel στο κρατίδιο Ζάαρλαντ