Νίπτει τα χείρας της για το ιστορικό «Αττικόν» στη Σταδίου η Λυδία Κονιόρδου

Νίπτει τα χείρας της για το ιστορικό «Αττικόν» στη Σταδίου η Λυδία Κονιόρδου

Το μπαλάκι στον ιδιώτη που κατέχει τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», που πυρπολήθηκαν στα εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2012, πέταξε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, σχετικά με την αποκατάστασή τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, εξήγησε ότι νομικά η ευθύνη του υπουργείου «είναι περιορισμένη, διότι το διώροφο κτήριο αυτό ιδιοκτησιακά ανήκει στο Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη – Βούρου». «Άρα, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο κτήριο κι έτσι δεν μπορεί να παρέμβει με κάποιον τρόπο έτσι ώστε να βοηθήσει για την αποκατάσταση και να το κάνει ξανά όπως ήταν», προσέθεσε η ίδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να επέμβει διότι το κτίριο δεν είναι χαρακτηρισμένο, αλλά υπογράμμισε ότι η μόνη βοήθεια που μπορεί να δοθεί είναι για τους εξωτερικούς χώρους. «Αυτό σύμφωνα με τις διατάξεις για την προστασία των αρχαιοτήτων μπορεί να αποτελέσει παράγοντα, ώστε το Υπουργείο Πολιτισμού να βοηθήσει αυτό το κτήριο. Όμως, αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μελετών αποκατάστασης για το κτήριο που συζητάμε οι οποίες ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί, δεν έχουν έρθει. Επομένως, και σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε ακόμα να βοηθήσουμε», υποστήριξε κλείνοντας.

Από την πλευρά του ο Σπ. Λυκούδης έκανε λόγο για «απέραντη θλίψη», δηλώνοντας «απογοητευμένος» από τις απαντήσεις της Υπουργού, παρότι όπως σημείωσε είναι αντικειμενικοί και υπαρκτοί οι περιορισμοί του υπουργείου και η εμπλοκή μεταξύ των φορέων που σχετίζονται με το κτίριο.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε ακόμα: 

- «Απόλλων» και «Αττικόν» θα συνεχίσουν να είναι ρημάδια την ημέρα και κατασκότεινοι τα βράδια

Φωτογραφία SOOC