Νοθεία στη Βενεζουέλα καταγγέλλει η εταιρεία που διεξήγαγε τις εκλογές

Νοθεία στη Βενεζουέλα καταγγέλλει η εταιρεία που διεξήγαγε τις εκλογές

Νοθεία στις αμφιλεγόμενες εκλογές της Κυριακής φαίνεται πως πραγματοποίησαν οι Αρχές της Βενεζουέλας, χειραγωγώντας τα στοιχεία για το ύψος της λαϊκής συμμετοχής, όπως κατήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφορικής που υποστήριξε ηλεκτρονικά την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στις κάλπες ήταν 41,5%. Η αντιπολίτευση ωστόσο, που απείχε από τη διαδικασία, καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα η συμμετοχή ήταν ελάχιστη, με την αποχή να διαμορφώνεται κοντά στο 90%.

«Με τη βαθύτερη θλίψη πρέπει να αναφέρουμε ότι έγιναν παρεμβάσεις στους αριθμούς της συμμετοχής στις εκλογές τις 30ης Ιουλίου για τη συντακτική συνέλευση της Βενεζουέλας», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Smartmatic Αντόνιο Μούχικα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, όπως μεταδίδουν το BBC και το Associated Press.

Η 545μελής συντακτική συνέλευση που προκύπτει από τις εκλογές θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το νέο σώμα θα έχει ωστόσο ευρύτατες εξουσίες, καθώς θα μπορεί να διαλύσει την κανονική Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετήσει ερήμην και να αναβάλει προγραμματισμένες εκλογές όπου το καθεστώς Maduro θα απειλείται με ήττα.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η νέα συνέλευση είναι πρόδρομος της επιβολής δικτατορίας, με το πρόσχημα της συνταγματικής αναθεώρησης και με κάλυψη τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters μόλις 3,7 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει μέχρι τις 5.30 μ.μ. τοπική ώρα στις αμφιλεγόμενες εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία που εμφανίζει το πρακτορείο από το εσωτερικό εκλογικό συμβούλιο της χώρας, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αριθμού των 8,1 εκατ. ψηφοφόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Maduro για τις εκλογές του νέου σώματος, το οποίο κατακρίθηκε ως παράνομο και σχεδιασμένο ώστε να δώσει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση, που έχει χάσει το έρεισμα της στο λαό, να αναθεωρήσει το σύνταγμα της χώρας. 

Ενδεχόμενη χαμηλή προσέλευση θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για τον Maduro, ειδικά μετά την ανεπίσημη ψηφοφορία που είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση και στην οποία ανέφερε ότι περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια τάσσονταν κατά της αμφιλεγόμενης Συντακτικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχει το Reuters δείχνουν ότι σε 14.515 εκλογικά κέντρα της Βενεζουέλας είχαν ψηφίσει 3.720.465 άνθρωποι στις 5.30 μ.μ. τοπική ώρα. 

«Αν και είναι δυνατόν να υπήρξε μαζική προσέλευση στο τέλος της ημέρας, κάτι που το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προσπαθήσει να το κάνει κατά το παρελθόν, ο διπλασιασμός των ψηφοφόρων κατά την τελευταία ώρα θα ήταν χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στο πρακτορείο η Jennifer McCoy, πολιτικός επιστήμονας που έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές παρατήρησης εκλογών στη Βενεζουέλα, για το ίδρυμα Carter Center με έδρα την Ατλάντα.

Σημειώνεται ότι το εκλογικό συμβούλιο παρέτεινε τη ψηφοφορία έως στις 7 μ.μ., ωστόσο εκτιμάται ότι ορισμένα εκλογικά κέντρα παρέμεινα ανοικτά περισσότερο.

Η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου απορρίπτει τις κατηγορίες της εταιρείας πληροφορικής Smartmatic περί νοθείας

Η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου της Βενεζουέλας δήλωσε σήμερα ότι οι κατηγορίες περί "χειραγώγησης" των στοιχείων συμμετοχής στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, τις οποίες διατύπωσε η εταιρεία πληροφορικής, που ανέλαβε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, είναι «ανεύθυνες» και «αβάσιμες».

Η Τιμπισάι Λουσένα είπε επιπλέον ότι ενδεχομένως θα ληφθούν νομικά μέτρα σε βάρος της εταιρείας Smartmatic.

«Πρόκειται για μια ανεύθυνη δήλωση που βασίζεται σε αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με δεδομένα (που δόθηκαν και) τα οποία έχει αποκλειστικά στην κατοχή του» το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), τόνισε η πρόεδρος.

Νωρίτερα σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατήγγειλε ότι οι αρχές της Βενεζουέλας παραποίησαν τα στοιχεία της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες, αυξάνοντάς τον αριθμό κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψήφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ skai.gr