Ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο

Ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ήττα της Ελλάδα στο προσφυγικό παραδέχτηκε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι αυτή την στιγμή η χώρα μας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός ως επιχείρημα πρόβαλλε ότι εμάς μας ζητάτε να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, ενώ άλλες χώρες καταπατούν τις όποιες συμφωνίες.

«Ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται  ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων αφορά ορισμένους και όχι όλους. Και θα το πω ευθέως, έχει συμβεί κάτι χειρότερο: Είναι ντροπή να αποφασίζουν οι ηγέτες και να ακυρώνονται οι αποφάσεις από κάποιες παρασυνάξεις μεταξύ των επικεφαλής της αστυνομίας κάποιων κρατών, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μη μελών αυτής που βρίσκονται στην Βαλκανική διαδρομή», τόνισε ο πρωθυπουργός και ομολόγησε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι «να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως συμπεριφερόμαστε και εμείς».

Παράλληλα, ζήτησε από τους εταίρους να εφαρμοστεί το σύνολο όσων συμφωνηθέντων, διότι «δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά». «Είτε θα βρισκόμαστε σε μια ένωση με κοινούς κανόνες, είτε ο καθείς θα κάνει του κεφαλιού του χωρίς συνέπειες. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες που δεν περιλαμβάνουν τον υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν αποδεχόμαστε την μετατροπή της χώρας μας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών», κατέληξε.

Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να «συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει συμμετοχή στο relocation και resettlement από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διαχείριση της κρίσης είναι απογοητευτική  και φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στην Αυστρία για το γεγονός ότι συγκαλεί συσκέψεις χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών!

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός άδειας την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σχετικά με τις διώξεις Υπουργών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα ενημερώθηκα για την απόφαση της κυρίας Κουτζαμάνη, προφανώς τα κίνητρά της ήταν η τήρηση της νομιμότητας. Ωστόσο όταν έχουμε κινητοποιήσεις μια ομάδας οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Μέσα από διάλογο  πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε αναλυτικά τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αγρότες και μάλιστα επιχείρησε να πείσει ότι στόχος του είναι η προστασία των αδυνάμων. «Να δούμε μαζί τους πίνακες εκείνους που αφορούν τα δηλωτέα εισοδήματα βάσει των οποίων φορολογούνται. Η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου είναι σε χαμηλά επίπεδα, το 54% κάνει δηλώσεις μέχρι 5000 ευρώ τον χρόνο», είπε και συμπλήρωσε ότι η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν οι αγρότες ήταν αφορολόγητο στο εισόδημα της τάξης των 12.000 ευρώ συν 12.000 αφορολόγητο στις επιδοτήσεις.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια νούμερα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για τους μισούς αγρότες όσοι δηλαδή έχουν εισόδημα 5000 ευρώ τους δίνει μισά βάρη από όσα έδιναν σήμερα και αυτούς μέχρι 10.000 λιγότερα κατά 1000 ευρώ βάρη».