O D. Trump δηλώνει ότι «αποφάσισε» για τη συνθήκη με το Ιράν

O D. Trump δηλώνει ότι «αποφάσισε» για τη συνθήκη με το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε σήμερα ότι έχει λάβει την απόφασή του για το αν θα παραμείνει η χώρα στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, απέφυγε όμως ποια είναι αυτή.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: "Έχω αποφασίσει".

Αν ο Trump δεν επικυρώσει, στα μέσα Οκτωβρίου, ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή.

N. Haley: Ο D. Trump δεν έχει αποφασίσει ότι θα την καταργήσει τη συμφωνία με το Ιράν

Λίγο νωρίτερα, η η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley είχε αναφέρει ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αρέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, όμως η ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη δεν σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από αυτή τη συνθήκη.

"Δεν είναι μια σαφής ένδειξη ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί. Το σαφές είναι ότι δεν τον ικανοποιεί η συμφωνία" είπε η Haley σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Αν ο Trump δεν επιβεβαιώσει και πάλι τον Οκτώβριο ότι η Τεχεράνη τηρεί τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιβάλει ξανά τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Από την Τεχεράνη, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν επέκρινε σφοδρά την ομιλία του Trump στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βιώσουν μια "οδυνηρή απάντηση". Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το Ιράν "διεφθαρμένη δικτατορία" και το κατηγόρησε ότι στηρίζει την τρομοκρατία και αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015.

"Το να τηρήσουμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στον Trump είναι μόνο η αρχή. Αυτό που είναι σημαντικό από στρατηγικής άποψης είναι να βιώσει η Αμερική πιο οδυνηρές απαντήσεις στις ενέργειες, τη στάση και τις αποφάσεις που θα λάβει το Ιράν τους επόμενους μήνες", είπε ο στρατηγός Mohammad Ali Jafari, σύμφωνα με το Sepah News, τον ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Jafari κάλεσε τον πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani να απαντήσει αποφασιστικά στον Trump στη δική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. "Με τις αλλεπάλληλες και εξαντλητικές ήττες που έχουν υποστεί οι Αμερικανοί στην περιοχή από το Ιράν, είναι φυσικό το νευρικό τους σύστημα και ο ειρμός των σκέψεών τους να καταρρεύσουν", πρόσθεσε ο Jafari.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια