O D. Trump συμφώνησε να μην καταργήσει τη συμφωνία NAFTA

O D. Trump συμφώνησε να μην καταργήσει τη συμφωνία NAFTA

Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump συμφώνησε να μην προχωρήσει στον τερματισμό εφαρμογής της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) κατά την παρούσα χρονική περίοδο, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο του Μεξικού, Enrique Pena Nieto, αλλά και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Justin Trudeau.

Ο Trump υποστήριξε την επαναδιαπραγμάτευση της παραπάνω αναφερόμενης συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό της, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

“Ο πρόεδρος Trump συμφώνησε να μην τερματίσει την εφαρμογή της NAFTA κατά την παρούσα χρονική περίοδο, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν οι διαδικασίες να γίνουν ομαλά και σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς που έχουν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με τη συμμετοχή κι ως προς το συμφέρον των τριών χωρών,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το μεξικανικό πέσο κέρδισε περισσότερο από 1% μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Trump, τόσο με τον πρόεδρο Pena Nieto, αλλά και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Justin Trudeau.

Στις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες, ο πρόεδρος Trump, ο οποίος είχε προεκλογικά ασκήσει σφοδρή κριτική στη συμφωνία NAFTA, τάχθηκε “υπέρ του εκσυγχρονισμού της, μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης της.”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής προεδρικού διατάγματος για την κατάργησή της NAFTA εντός 60 ημερών

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο υπογραφής ενός προεδρικού διατάγματος αποχώρησης από τη NAFTA ακόμη και μεθαύριο, οπότε έχει προγραμματιστεί ο επίσημος εορτασμός συμπλήρωσης 100 ημερών από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Trump. Ωστόσο, μια τέτοια ενέργεια απασχολεί τους συμβούλους του Trump, ενώ μία πηγή του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε ότι “γίνονται συζητήσεις” για το θέμα, καθώς ασκούνται πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μία ξαφνική διακοπή εφαρμογής της συμφωνίας NAFTA θα προκαλέσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην αυτοκινητοβιομηχανία, πλήττοντας τα κέρδη των εταιριών που επωφελήθηκαν από τους μηδενικούς δασμούς, αλλά και το χαμηλό κόστος του εργατικού δυναμικού στο Μεξικό. Παράλληλα, αναμένονται συνέπειες και στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ, παρά τις διαμαρτυρίες των Αμερικανών γαλακτοπαραγωγών που υποστηρίζουν ότι επλήγησαν από την εφαρμογή της NAFTA, αλλά και τον προστατευτισμό του αναφερόμενου τομέα στον Καναδά.

Ο Trump είχε προεκλογικά εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA, ενώ κατηγόρησε το Μεξικό για την απώλεια αμερικανικών θέσεων εργασίας, καθώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των εμπορικών σχέσεών του με το Μεξικό, έφτασε στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Παρά το γεγονός ότι ο Trump τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA, ο ίδιος σύμφωνα με νομικούς κύκλους, διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ, να εκδώσει μέσω της υπογραφής προεδρικού διατάγματος μία προειδοποίηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, εντός 60 ημερών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, έπραξε αναλόγως υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα (23 Ιανουαρίου) για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP).

Σε διαπραγματευτικό επίπεδο, η έκδοση ενός τέτοιου προεδρικού διατάγματος μπορεί να λειτουργήσει ως διπλωματικό μέσο πίεσης προς το Μεξικό και τον Καναδά, ώστε η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας να επιταχυνθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ