Ο D. Trump υπέγραψε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας

Ο D. Trump υπέγραψε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, υπέγραψε την σήμερα Παρασκευή εκτελεστική πράξη με νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος καταφέρεται εναντίον του Maduro, αναφέροντας ότι η «δικτατορία του συνεχίζει να αποστερεί το λαό της Βενεζουέλας από τρόφιμα και φάρμακα, να φυλακίζει τη δημοκρατικά εκλεγμένη αντιπολίτευση και να καταπνίγει βίαια την ελευθερία του λόγου».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα νέα μέτρα απαγορεύουν τις συναλλαγές με χρέος ή άλλα οικονομικά προϊόντα που εκδίδονται από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή την κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή (Petroleos de Venezuela - PDVSA), καθώς και μέρος από υπάρχοντα ομόλογα που διακρατεί το κράτος της Βενεζουέλας και μερίσματα προς την κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστούν οι «βλαπτικές» συνέπειες σε αμερικανούς και βενεζολάνους πολίτες, προβλέπεται ότι θα επιτρέπονται για περίοδο 30 ημερών οικονομικών ενεργειών όπως η χρηματοδότηση του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών προϊόντων, μέρους του υπάρχοντος κρατικού χρέους, αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι μέτρα είναι προσαρμοσμένα προκειμένου να αποτρέψουν την κρίσιμης σημασίας χρηματοδότησης της «δικτατορίας» Madouro, ενώ υπενθυμίζει ότι οι σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ στην περιοχή αρνήθηκαν επίσης να αναγνωρίσουν την «παράνομη» Συνακτική Συνέλευση που εκλέχθηκε. Τέλος, καλεί ξανά τη Βενεζουέλα να αποκαταστήσει τη δημοκρατίας, να προχωρήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, αλλά και να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.   

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου D. Trump κλιμακώνει κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας και σε άλλους που συνδέονται με τον Maduro καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τις εξουσίες της εν μέσω μιας ανατριχιαστικής ύφεσης και βίαιων διαμαρτυριών εδώ και μήνες. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson έχει χαρακτηρίσει τον Nicolas Maduro δικτάτορα για τη σύλληψη των ηγετών της αντιπολίτευσης και την προσπάθεια αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας.

Τα νέα μέτρα έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence με εξόριστους από τη Βενεζουέλας στη Φλόριντα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη δύναμη της αμερικανικής οικονομικής και διπλωματικής εξουσίας μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα», είχε αναφέρει ο Pence στα σχόλιά του στις 23 Αυγούστου, σε καθολική εκκλησία στο Doral της Φλόριντα. Είχε αναφερθεί ακόμα στις πρόσφατα τότε επιβληθείσες κυρώσεις και είπε ότι «υπάρχουν αρκετές ακόμα που θα έρθουν».