Ο διευθυντής του γραφείου του J. C. Juncker, νέος γενικός γραμματέας της Κομισιόν

Ο διευθυντής του γραφείου του J. C. Juncker, νέος γενικός γραμματέας της Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker διόρισε σήμερα τον διευθυντή του γραφείου του, τον Γερμανό Martin Selmayr, στη θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν, την πιο υψηλή θέση στη διοίκηση του θεσμού, έγινε γνωστό από πληροφορημένη πηγή.

Ο διορισμός του 47χρονου Selmayr επικυρώθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης των επιτρόπων υπό την προεδρία του Juncker, η οποία ήταν αφιερωμένη σε εσωτερικούς διορισμούς. Ο Martin Selmayr διαδέχεται τον Ολλανδό Alexander Italianer, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή τον Σεπτέμβριο 2015. Όπως διευκρινίσθηκε, η Ισπανίδα Clara Martinez διαδέχεται τον Martin Selmayr στη διεύθυνση του γραφείου του προέδρου.

Ο Martin Selmayr, τον οποίο ο Jean Claude Juncker επονομάζει με τρυφερότητα «το τέρας», περιγράφεται ως εργασιομανής και προκαλεί φόβο στους κόλπους του θεσμού.

Είναι ο πρώτος Γερμανός που φθάνει στη θέση του γενικού γραμματέα, η οποία του δίνει το πάνω χέρι στη λειτουργία της διοίκησης του θεσμού. Το αξίωμα δεν έχει απαραιτήτως χρονικό περιορισμό. Η Ιρλανδή Kathreen Day παρέμεινε στη θέση αυτή για δέκα χρόνια.

Ο Martin Selmayr έχει σπουδάσει νομικά και μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004 στη θέση του εκπροσώπου. Προήχθη σε επικεφαλής του γραφείου της επιτρόπου από το Λουξεμβούργο Vivian Redding. Στη συνέχεια μπήκε στην υπηρεσία του Jean Claude Juncker και ηγήθηκε της εκστρατείας που επέτρεψε σ'' αυτόν τον τελευταίο να λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια να διορισθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές.

Όπως διευκρινίσθηκε, η προαγωγή αυτή δεν θα έχει καμιά επίπτωση στον μισθό του Selmayr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Virginia Mayo