Ο εθνικιστής σέρβος πολιτικός Β. Σέσελι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Ο εθνικιστής σέρβος πολιτικός Β. Σέσελι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσαν σήμερα τον υπερθνικιστή σέρβο πολιτικό Βόισλαβ Σέσελι για το σύνολο των κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που του είχε αποδώσει ο εισαγγελέας για τον ρόλο του στους πολέμους που διεξήχθησαν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

"Με την αθώωση αυτή για τις εννέα κατηγορίες, το ένταλμα σύλληψης δεν έχει πλέον αντικείμενο", πρόσθεσε ο δικαστής Ζαν-Κλοντ Αντονετί: "Ο Βόισλαβ Σέσελι είναι συνεπώς ένας ελεύθερος άνθρωπος".

Ο Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος υπερασπίσθηκε μόνος τον εαυτό του, δεν ήταν "ο πρώτος στην ιεραρχία" των πολιτοφυλακών του κόμματός του και δεν μπορεί συνεπώς να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν.

Οι δικαστές δεν μπόρεσαν εξάλλου να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι ομιλίες του Βόισλαβ Σέσελι "να είχαν στόχο να ενισχύσουν το ηθικό των στρατευμάτων του στρατοπέδου του μάλλον, παρά να τους κάνουν να μην δείξουν οίκτο σε κανέναν".

Ο άνθρωπος αυτός, γνωστός για τη βίαιη ρητορική του, κατηγορούνταν από τον εισαγγελέα ότι "διέδωσε μια πολιτική με στόχο την ένωση όλων ''των σερβικών εδαφών'' σε ένα ομοιογενές σερβικό κράτος, το οποίο αποκαλούσε η ''Μεγάλη Σερβία''".

Το κράτος αυτό επρόκειτο να περιλαμβάνει τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και μεγάλα τμήματα της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είχε διευκρινίσει ο εισαγγελέας, διαβεβαιώνοντας πως ο Σέσελι είχε συνεπώς διαπράξει ή ενθαρρύνει εγκλήματα για να αναγκάσει την πλειονότητα των μη Σέρβων να εγκαταλείψει αυτά τα εδάφη.

"Το δικαστήριο κατ'' αρχάς παραδέχθηκε ότι η προπαγάνδα μιας ''εθνικιστικής'' ιδεολογίας δεν είναι καθ'' εαυτή εγκληματική", διαβεβαίωσε ο δικαστής, κατηγορώντας το γραφείο του εισαγγελέα ότι παρουσίασε μια υπόθεση βασισμένη σε "ανακρίβειες".

Απουσία του κατηγορουμένου

Ο πρώην κατηγορούμενος, ο οποίος έχει υποβληθεί επανειλημμένα σε επέμβαση για καρκίνο του παχύ εντέρου, είχε αποφυλακισθεί το 2014 για "ανθρωπιστικούς λόγους που συνδέονται με την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του". Καθώς δεν αναγνώριζε την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, είχε αρνηθεί να επιστρέψει στη Χάγη, αψηφώντας τους δικαστές.

Στα τέλη Μαρτίου είχε αψηφήσει και πάλι τη Δύση στη διάρκεια μιας διαδήλωσης, βάζοντας φωτιά στις σημαίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Κοσόβου.

Είναι η πρώτη φορά που οι δικαστές του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοινώνουν μια πρωτόδικη απόφαση απουσία του κατηγορουμένου, καθώς είχαν κάνει δεκτή την απουσία του για "λόγους υγείας".

Η ετυμηγορία αυτή ανακοινώνεται μια εβδομάδα μετά την καταδίκη του πρώην πολιτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία και εννέα άλλες κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Ελεύθερος στη Σερβία, όπου είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 24 Απριλίου, ο Σέσελι είχε δηλώσει πως η ετυμηγορία αυτή ήταν "εναντίον του σερβικού έθνους".

Ο Κάρατζιτς "καταδικάσθηκε ενώ ήταν αθώος", είχε προσθέσει ο πρώην βουλευτής απευθυνόμενος σ'' ένα πλήθος σέρβων εθνικιστών.

Η δίκη του 61χρονου Βόισλαβ Σέσελι είχε αρχίσει το 2006, αλλά είχε αναβληθεί έπειτα από μερικές ακροαματικές συνεδριάσεις, καθώς ο κατηγορούμενος άρχισε απεργία πείνας. Η δίκη επανελήφθη το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2012, έπειτα από 175 ημέρες ακροαματικών συνεδριάσεων.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του σε κάθειρξη 28 ετών.

Στην απολογία του, ο Σέσελι είχε υποστηρίξει πως οι Κροάτες "άρχισαν" τον πόλεμο, ενώ οι Σέρβοι το μόνο που έκαναν ήταν να απαντήσουν.

Στη διάρκεια της δίκης του, καταδικάσθηκε τρεις φορές -σε ποινές φυλάκισης δύο ετών, 18 μηνών και 15 μηνών- επειδή αποκάλυψε εμπιστευτικές πληροφορίες για προστατευόμενους μάρτυρες που είχαν καταθέσει στη δίκη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ