Ο φόβος για 4ο κύμα επιταχύνει τις αποφάσεις για προνόμια στους εμβολιασμένους

Ο φόβος για 4ο κύμα επιταχύνει τις αποφάσεις για προνόμια στους εμβολιασμένους

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες και η ανησυχία ότι το χειμώνα θα βρεθούμε μπροστά σε ένα 4ο ισχυρό κύμα, αναζωπυρώνει την συζήτηση για προνόμια στους εμβολιασμένους. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τοποθέτησε τις σχετικές αποφάσεις στα μέσα Ιουνίου. Την άποψη ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα σε όσους εμβολιάζονται, ώστε να επιταχυνθεί η δημιουργία τείχους ανοσίας,  υποστηρίζουν και οι ειδικοί, όπως οι Χ. Γώγος και Θ. Βασιλακόπουλος. 

Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες απευθύνουν διαρκώς κάλεσμα στους πολίτες να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ώστε να έχουμε έναν καλύτερο χειμώνα από αυτόν που μας πέρασε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Eίτε φορτσάρουμε τον εμβολιασμό, είτε 4ο κύμα το χειμώνα

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ το Σάββατο εξήγησε ότι αν και η πορεία της πανδημίας στη χώρα δείχνει σημεία ύφεσης, δεν θα έχουμε 100% ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας. «Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις», επισήμανε.

Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες. Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», υπογράμμισε ο καθηγητής. Στο σύνολο του πληθυσμού, αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.

Στ. Πέτσας: Μέσα Ιουνίου οι αποφάσεις περί προνομίων

Με αυτά τα δεδομένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε σήμερα ότι «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται, προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.  

Επιπροσθέτως ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Υπέρ των κινήτρων για τους εμβολιασμένους οι ειδικοί

Για την σημασία των εμβολίων καθώς και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν μεταξύ άλλων σήμερα και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στον ΣΚΑΙ.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος επισημαίνοντας ότι είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

Επίσης, ο καθηγητής Παθολογίας υπογράμμισε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα, όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορούν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα:

(α) Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και

(β) να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κ.λπ. για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

«Το εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Καπραβέλος.

Όπως σημείωσε, αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και επισήμανε ότι  ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει τη διασπορά–ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο, αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και στα παιδιά.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται ένα 4ο κύμα το χειμώνα

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς