Ο φόβος για αύξηση στα κρούσματα από εβδομάδα, η πίεση στις ΜΕΘ και πότε θα ξεφορτωθούμε τα μέτρα 

Ο φόβος για αύξηση στα κρούσματα από εβδομάδα, η πίεση στις ΜΕΘ και πότε θα ξεφορτωθούμε τα μέτρα 

Η επιμονή της πανδημίας, οι πιέσεις στις ΜΕΘ και ο φόβος, παρά την εικόνα μιας κάποιας σταθεροποίησης των κρουσμάτων, να ξεφύγει ξανά η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, καθιστά παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία.

Η χαλάρωση της Πρωτοχρονιάς, τα ευτράπελα των Θεοφανίων, οι καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες που ευνοούν φαινόμενα συνωστισμού σε υπαίθριους χώρους, κάνουν τους ειδικούς να περιμένουν αύξηση κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτίμησε νωρίτερα ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος, αποφεύγοντας οποιαδήποτε πρόβλεψη για άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα, δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα, αλλάζει πολύ εύκολα και εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες.

Τα νέα άλλωστε από το εξωτερικό δεν είναι ενθαρρυντικά και μεταξύ άλλων συνέβαλαν στην προ ημερών απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του lockdown κατά μια ακόμη εβδομάδα, «θυσιάζοντας» μπροστά στα καμπανάκια των ειδικών, σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Η μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε χώρες της Ευρώπης και κυρίως σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, έχει θορυβήσει ειδικούς και αρχές, όπως επίσης οι γεμάτες ΜΕΘ, όπου παρ’ ότι βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα lockdown, εντούτοις οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να είναι πάνω από 400.

Το γεγονός ότι το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό, ότι στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται εδώ και εβδομάδες μακράν τα περισσότερα κρούσματα, ενώ περιοχές στα δυτικά βρίσκονται στο «κόκκινο» δεν επιτρέπουν σκέψεις για εύκολες αποφάσεις παρ’ ότι το λιανεμπόριο και άλλοι κλάδοι δοκιμάζονται σκληρά. Μοναδικό προς το παρόν «εμβόλιο» για την οικονομία, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, τα οποία και θα ενταθούν. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 πρόκειται να δοθούν 6,5 δισ. ευρώ από τα 7,5 που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για μέτρα στήριξης μεταξύ άλλων και του λιανεμπορίου, ωστόσο όσο η πανδημία θα συνεχίζεται, προφανώς και το ταμείο θα δέχεται όλο και πιο ισχυρές πιέσεις.

Κατάσταση αναπόφευκτη για πολλούς ακόμη μήνες, αφού όσο και να τρέξει η επιχείρηση «Ελευθερία», θα πρέπει να περιμένουμε ως το καλοκαίρι, προκειμένου να δούμε επίπεδα εμβολιασμών, στα επίπεδα του 40%-50% του πληθυσμού, όπως είπε νωρίτερα το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων κατά τους επόμενους μήνες θα γίνεται πολύ προσεκτικά, ανάλογα με τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών, κανόνας που ισχύει πρώτα απ’ όλα για το λιανεμπόριο. «Αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα, θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά και μπορεί να φτάσουμε και τα 2.000 κρούσματα τη μέρα», ανέφερε από την πλευρά του σήμερα ο Δ. Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής. Αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας, «θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση».

Αισιόδοξα μηνύματα - Το καλοκαίρι πιθανώς χωρίς μέτρα

Την άποψη ότι από τον Μάιο και μετά πιθανώς να δούμε ακόμη και άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ και η ίδια η πανδημία θα υποχωρήσει το καλοκαίρι, εξέφρασε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, έκανε λόγο για συρρίκνωση του δεύτερου κύματος, ενώ δήλωσε ότι είναι «σχεδόν σίγουρος πως και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50% ως το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας». Και ξεκαθάρισε ότι όσο δεν πέφτουν δραματικά τα νούμερα, τόσο και δεν θα ξεφορτωνόμαστε τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Ίσως από τον Μάιο και μετά, αυτό να συμβεί», όπως ανέφερε.