Ο Juncker επιβεβαιώνει: «Αδύνατο» να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε.

Ο Juncker επιβεβαιώνει: «Αδύνατο» να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε.

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τα όσα είπαν χθες τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, όσο και ο επικεφαλής του SPD Martin Schulz.

Επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε.».

Ο εκπρόσωπος τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Στο μεταξύ, σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο εκπρόσωπος της Merkel. «Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο Stefan Seibert, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

«Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», ήταν το σχόλιο που έκανε στο Twitter ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Omer Celik. Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC