O Juncker θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό

O Juncker θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η ΕΕ θα έχει το ρόλο του παρατηρητή σε αυτή τη διάσκεψη.

Ωστόσο, ο Μ. Σχοινάς δεν ήταν ακόμα σε θέση να ανακοινώσει την πλήρη σύνθεση της αποστολής της ΕΕ στις 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη.

«Ο Jean-Claude Juncker θα μεταβεί στην Ελβετία αμέσως μετά τη Μάλτα», διευκρίνισε ο Μ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι οι λόγοι της παρουσίας της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό, σε ανώτατο επίπεδο, είναι προφανείς. «Υπάρχει σαφής εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι ο Jean-Claude Juncker θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη διάσκεψη, καθώς αυτός βρισκόταν σε επαφή με τους δύο ηγέτες, όλο το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Jean-Claude Juncker είχαν ορίσει τον Πίτερ Βανούφελ ως εκπρόσωπο της ΕΕ για να βοηθήσει στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η Επιτροπή έχει επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και πόρους, προκειμένου να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να φτάσει το επίπεδο συμμόρφωσης που απαιτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Επιτροπής στους δυο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων, ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ