O Κιμ Γιονγκ Ουν σκέφτεται θετικά την επανέναρξη συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση

O Κιμ Γιονγκ Ουν σκέφτεται θετικά την επανέναρξη συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση

Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν γνωστοποίησε στον ομόλογό του της Κίνας, Ξι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνομιλιών με το Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα ότι συμφωνεί να επιστρέψει σε εξαμερείς συζητήσεις σχετικά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, όπως αναφέρει η εφημερίδα Νikkei.

Σύμφωνα με το Reuters, μια μεγάλη περίοδος όπου Πεκίνο και Πιονγκγιάνγκ διατηρούσαν ψυχρές σχέσεις έλαβε ξαφνικά τέλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του βορειοκορεάτη προέδρου στην Κίνα, με την ασιατική χώρα να ισχυρίζεται ότι ο Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση.

Η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei επικαλείται πηγές με διασυνδέσεις σε Κίνα και Βόρεια Κορέα που αναφέρουν πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε στον Ξι Τζινπίνγκ πως συμφωνεί να ξεκινήσουν οι εξαμερείς συνομιλίες που τελευταία είχαν λάβει χώρα το 2009.

Η Βόρεια Κορέα είχε κατηγορήσει την αμερικανική επιθετικότητα για το ότι εκείνες οι συνομιλίες μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιαπωνίας και Κίνας είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πιθανό να εκφράσει την πρόθεσή του για επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στα 6 κράτη, στην επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο.

Η Κίνα συνηθίζει να είναι μυστικοπαθής σε ό,τι έχει να κάνει με τη Βόρεια Κορέα, αν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν διαταραχθεί παό τη στιγμή που ο Γιονγκ Ουν έθεσε σε εφαρμογή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και αφότου το Πεκίνο υποστήριξε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ ως αντίδραση.

Φωτογραφία: AP/Ju Peng