Ο κορονοϊός χτύπησε και βρέφη - Τις υποδομές του ΟΗΕ αξιοποιεί ο ΠΟΥ

Ο κορονοϊός χτύπησε και βρέφη - Τις υποδομές του ΟΗΕ αξιοποιεί ο ΠΟΥ

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Δύο μωρά, το ένα νεογέννητο και το άλλο έξι μηνών, καθώς και ένα οκτάχρονο παιδί, περιλαμβάνονται από χθες στη λίστα των προσβεβλημένων από τον κορονοϊό, ενώ στα θύματά του, συγκαταλέγεται πλέον και ο πρώτος γιατρός που αναγνώρισε τον ιό στην Κίνα, o 34χρονος Li Wenliang, προκαλώντας θλίψη όχι μόνο στον στενό του κύκλο, αλλά σε ολόκληρη την Κίνα, καθώς και στο επιτελείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Χθες τα νέα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 3.722, δείχνοντας μια ελάχιστη κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί την έναρξη της ύφεσης της λοίμωξης. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φθάνουν πλέον τα 28.276.

Εντός Κίνας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 28.000, με τα 3.697 να είναι καινούρια) υπάρχει υποψία της νόσου για άλλους 24.702 ασθενείς, ενώ υπό ιατρική επιτήρηση βρίσκονται 186.354 άτομα. Τα σοβαρά περιστατικά φθάνουν τις 3.859 ασθενείς εκ των οποίων τα 640 είναι καινούρια. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 564 (οι 73 χθες), ενώ έχουν θεραπευτεί από τον κορονοϊό 1.153 άτομα.

Εκτός Κίνας καταγράφηκαν χθες 25 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 216, σε 24 χώρες.

Σε ότι αφορά το νεογέννητο, γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, από μητέρα που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν γνωρίζουμε αν κόλλησε πριν ή κατά τη διάρκεια της γέννας. Το νεογνό που ζυγίζει 3,250 κιλά, έχει σταθεροποιηθεί και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Το άλλο μωρό που είναι έξι μηνών βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, ενώ το οκτάχρονο παιδί βρίσκεται στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με μελέτη του JAMA, η μέση ηλικία προσβολής από τον κορονοϊό είναι τα 49-56 έτη, ενώ η προσβολή σε παιδιά είναι σπάνια, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί και με την MERS.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ επιχειρεί τον συντονισμό της επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας θεραπείας ή εμβολίου, συγκαλώντας ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα. Στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν αναλυτικά τα θέματα επιδημιολογίας του νέου ιού, της κλινικής φροντίδας, των εμβολίων, θεραπευτικών σχημάτων και διαγνωστικών, της αντιμετώπισης των ζωονόσων, αλλά και τη συμβολή των κοινωνικών επιστημών στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Παράλληλα, προσπαθεί να ενισχύσει την παγκόσμια διαγνωστική ικανότητα του κορονοϊού, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωσή του. Με τη βοήθεια του δικτύου που έχει αναπτυχθεί για την γρίπη, ενεργοποιεί τις δομές του ΟΗΕ παγκοσμίως, προκειμένου να είναι δυνατή η διενέργεια της μοριακής εξέτασης που χρειάζεται για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων του ιού. Με τον τρόπο αυτό, τα διεθνή εργαστήρια θα μπορούν να υποστηρίξουν εθνικά εργαστήρια που δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή, προκειμένου να επιβεβαιώνονται τα καινούρια περιστατικά με την απαιτούμενη μοριακή διαγνωστική μέθοδο.

AP Photo/Achmad Ibrahim