Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει - Δεν αποκλείεται ετήσιος εμβολιασμός

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει - Δεν αποκλείεται ετήσιος εμβολιασμός

Το μήνυμα ότι «ο ιός ήρθε για να μείνει» και πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να χρειάζεται η χορήγηση ετήσιας αναμνηστικής δόσης, όπως με τη γρίπη, έστειλε η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι εξετάζεται η χορήγηση τρίτης δόσης για όσους νόσησαν πριν και μετά τον εμβολιασμό τους. Πάνω από 200.000, άτομα έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν με 1η δόση, ενώ με την τρίτη δόση ήδη έχουν εμβολιαστεί 660.000, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως από Παρασκευή όσοι συμπληρώνουν 5,5 μήνες από τη 2η δόση,  μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση.

Στην έναρξη της ενημέρωσης η Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης για την ενίσχυση της ανοσίας, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που έχει οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη λόγω και της χαλάρωσης των μέτρων.

Όπως σημείωσε ότι η αρχική αισιόδοξη άποψη, πως τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, δεν επαληθεύτηκε, ωστόσο τα τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα και με το ECDC μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου. «Με τον εμβολιασμό έχουν σωθεί από το θάνατο πάνω από 8.500 άνθρωποι», υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πιθανότητα για ετήσια αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού- πιθανόν σε συνδυασμό με της γρίπης - λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ιός ήρθε για να μείνει».

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, είχαν αντισώματα όχι μόνο οι ίδιες στην πορεία αλλά και τα νεογέννητα. «Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το αμυντικό του σύστημα να παράγει τα δικά του αντισώματα», τόνισε.

Σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου, οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στον εμβολιασμό είναι οι απλές, όπως κόπωση, κεφαλαλγία, που διαρκούν 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με αναλγητικό. «Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια σύστοιχη διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους έδωσε τα ποσοστά εμβολιασμένων με μία δόση. Σύμφωνα με τα στοιχεία με 1η δόση έχει εμβολιαστεί το 64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% επί του ενήλικου πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι «69,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου».

Συνολικά  6,8 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και  6,5 εκατ. συμπολίτες μας τον έχουν ολοκληρώσει ανέφερε με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών. 

Ως προς τα ραντεβού σημείωσε ότι για την πρώτη δόση την τελευταία εβδομάδα έχουν κλείσει πάνω από 200.000, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί 660.000 με αναμνηστική δόση, από το σύνολο των 2.100.000 δικαιούχων, ενώ έχουν κλειστεί άλλα 400.000 επιπλέον ραντεβού.

Σημείωσε παράλληλα ότι η πλατφόρμα για την 3η εμβολιαστική δόση τροποποιήθηκε στους 5,5 μήνες για όσους εμβολιάστηκαν με τα σκευάσματα της Pfizer, Moderna ή Αstrazeneca, ώστε να κλείνουν νωρίτερα το ραντεβού που θα κάνουν μετά την έλευση του εξαμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer ή Astrazeneca, στην τρίτη του δόση θα κάνουν θα είναι είτε με το σκεύασμα της Pfizer είτε με της Moderna, ενώ όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J, καλούνται να κάνουν την δεύτερη δόση δυο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και έναν μήνα από την ολοκλήρωση του για την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων, είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με Pfizer ή με μισή δόση Moderna.

«Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, στο 100%, θα είχαμε κρούσματα και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, αλλά δεν θα είχαμε πανδημία, επισήμανε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, επισημαίνοντας πως τα συγκεκριμένα άτομα κινδυνεύουν και είναι πολύ ευάλωτα απέναντι στον ιό.

Πορεία των εμβολιασμών

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.500.000 πολίτες, δηλαδή το 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 66,2% του γενικού πληθυσμού και 76% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών και στην 18η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 17.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 15.1800 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 281 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία - και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 6.269 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 2.679 στα ιατρεία και περίπου 3.598 εμβολιασμοί κατ οίκον.

   Στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα για τους εμβολιασμούς

  •    Από την ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω, το 76,6% έχει εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, το 75,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, το 87,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών, το 82,3% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών, το 85% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, το 82% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών, το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών, το 78,4% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, το 76,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, το 73,2% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, το 67,4% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών, το 68,5% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, το 68,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, το 65,7% έχει ήδη εμβολιαστεί.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί το 44%.
  •    Από την ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών, έχει εμβολιαστεί το 27,8%.