Ο Macron πιθανότερος νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο Macron πιθανότερος νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Emmanuel Macron είναι ο πιθανότερος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τα σενάρια για τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Emmanuel Macron θα επικρατούσε της Marine Le Pen με 65% των ψήφων, ενώ ο Francois Fillon θα επικρατούσε με 59% της ακροδεξιάς υποψήφιας.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για την εφημερίδα Les Echos που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Ιανουαρίου δείχνει αύξηση της πρόθεσης ψήφου τόσο για τον Emmanuel Macron, όσο και για την υποψήφια του Εθνικού Κόμματος Μαρίν Λεπέν, με τον Francois Fillon να μην φθάνει στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών.

Το Ινστιτούτο Elabe εξετάζει δύο σενάρια που αλλάζουν ανάλογα με τους υποψήφιους που συμμετέχουν.

Η πρόθεση ψήφου για τον Macron στον πρώτο γύρο παραμένει αμετάβλητη ή ενισχύεται κατά μία ποσοστιά μονάδα στο 22%-23%, ανάλογα με το σενάριο. Το ποσοστό της Le Pen στον πρώτο γύρο είναι ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 26%-27%.

Το σκορ του Fillon υποχωρεί κατά 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 19%-20%. Με αυτήν την επίδοση, ο Fillon αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Η έρευνα προβλέπει ότι ο Macron θα επικρατήσει της Λεπέν στο δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου με 65%. Στην περίπτωση που ο Fillon φθάσει στον δεύτερο γύρο, θα επικρατήσει της Λεπέν με 59%.

Η έρευνα είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Fillon και την έναρξη δικαστικής έρευνα και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει επίπτωση στις επιδόσεις του Fillon, τάση που εμφανίσθηκε και στην πρώτη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- Γαλλία: Ο Fr. Fillon καταγγέλλει θεσμικό «πραξικόπημα» εναντίον της υποψηφιότητάς του για την προεδρία