O Maduro φιμώνει τη δημοκρατία και αιχμαλωτίζει  τους Θεσμούς

O Maduro φιμώνει τη δημοκρατία και αιχμαλωτίζει τους Θεσμούς

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα με το Nicolas Maduro να προχωρά εκ νέου σε κινήσεις περιορισμού των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και των θεσμικών οργάνων της χώρας που έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις πρακτικές του.

Σε κατ ''οίκον περιορισμό τέθηκε εκ νέου στη Βενεζουέλα ο Leopoldo Lopez ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Lilian Tintori που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Lopez αποφυλακίστηκε το Σάββατο το βράδυ από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. «Τον μετέφεραν στο σπίτι», έγραψε στο twitter η Tintori.

Ο Lopez, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες ,για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ'' οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ'' οίκον περιορισμό.

Kαρατoμήθηκε τη γενική εισαγγελέα της Βενεζουέλας

Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα Luisa Ortega, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στον Nicolas Maduro. Aρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας είχαν περικυκλώσει το γραφείο της ανώτατης εισαγγελέως.

Η Ortega θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Tarek William Saab, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μία μόλις ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας Συντακτικής Συνέλευσης, για την οποία η ανώτατη εισαγγελέας υποστήριξε ότι εκλέχθηκε με νοθεία.

Η γενική εισαγγελέας είχε δηλώσει προηγουμένως στους δημοσιογράφους ότι μονάδες Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής έχουν λάβει θέση γύρω από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας στο κέντρο του Καράκας και ότι την εμπόδισαν να εισέλθει στο κτίριο.

«Πρόκειται για δικτατορία!», είπε στους δημοσιογράφους. «Όχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του».

Η Luisa Ortega υποσχέθηκε να συνεχίσει «να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Η Luisa Ortega διορίσθηκε γενική εισαγγελέας το 2007 από τον Hugo Chavez και είναι η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιώνεται στον διάδοχό του Nicolas Maduro.

Κατήγγειλε διάρρηξη της συνταγματικής τάξης στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία διαθέτει υπερεξουσίες. Η γενική εισαγγελία ζήτησε χθες την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής.

Η υπηρεσία της Luisa Ortega διευκρίνισε ότι το αίτημα αυτό βασίσθηκε «στην διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας» της 30ής Ιουλίου. Η γενική εισαγγελία άνοιξε την Τετάρτη έρευνα έπειτα από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εταιρείας SmartMatic που είχε αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για χειραγώγηση του αριθμού των ψηφισάντων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και τη συμμετοχή που ανακοινώθηκε είναι «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι».

Την επομένη της ψηφοφορίας ο Maduro απείλησε «να αφαιρέσει τη θέση» της γενικής εισαγγελέως, η οποία κατήγγειλε «δικτατορική πρόθεση».

Η νέα Συντακτική Συνέλευση, έχει νομοθετικές υπερεξουσίες γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και διεθνείς αντιδράσεις. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς