Ο Ν. Βούτσης υπερασπίζεται τις (εκπρόθεσμες) τροπολογίες και κατηγορεί την ΝΔ για την κριτική

Ο Ν. Βούτσης υπερασπίζεται τις (εκπρόθεσμες) τροπολογίες και κατηγορεί την ΝΔ για την κριτική

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την υπεράσπιση του Κοινοβουλευτικού Έργου, με τις πάμπολλες εκπρόθεσμες τροπολογίες, ανέλαβε ο καθ' ύλην αρμόδιος Νίκος Βούτσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής, βέβαια, παραδέχτηκε ουσιαστικά τον καταιγισμό τροπολογιών και ξέχασε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση κατήγγειλε τέτοιες διαδικασίες. Τώρα όμως είπε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης βοηθάει άλλη πτέρυγα της Βουλής (την Χρυσή Αυγή) και οδηγεί σε αυτοκαταστροφικό λάθος. «Αυτή η πολιτική κυνική χρησιμοποίηση λανθασμένων -εν πολλοίς- στοιχείων για να διαμορφωθεί εικόνα ότι λειτουργούμε αντισυνταγματικά  με πρώτο ένοχο τον παρόντα είναι απολύτως λάθος», είπε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε ότι έτσι όχι μόνο θίγεται η Βουλή αλλά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Νωρίτερα, πάντως, παραδέχτηκε ότι το 2016 κατατίθεντο 3 με 4 τροπολογίες ανά νομοσχέδιο και συγκεκριμένα σε 91 νομοσχέδιο υπήρξαν 303 τροπολογίες. Το 2017, προσέθεσε ο κ. Βούτση, σε 40 νομοσχέδια κατατέθηκαν 145 τροπολογίες και μάλιστα στα τελευταία 11, 85, δηλαδή περί της 8(!) ανά νομοσχέδιο.  Ως εκ τούτων ο Πρόεδρος της Βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι… εκτός τόπου και χρόνου η προπαγάνδα για κακή νομοθέτηση σε αυτό το μέγεθος!

Παράλληλα, «πανηγύρισε» για το γεγονός ότι σε 14 μέρες εισήχθησαν στην Ολομέλεια και ψηφίστηκαν επτά νομοσχέδια, την ώρα που οι βουλευτές δεν πρόλαβαν καν να τα… διαβάσουν, με δεδομένο ότι αριθμούσαν εκατοντάδες σελίδες. Να σημειωθεί ότι για να γίνει αυτό πραγματικότητα μειώθηκε ο χρόνος από την επεξεργασία του εκάστοτε νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή.

Αφού, λοιπόν, κατηγόρησε τη ΝΔ για προσπάθεια αλλαγής ατζέντας επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις για τις διαδικασίες fast track λίγες ημέρες πριν η Βουλή κλείσει για το καλοκαίρι. Όπως είπε τα νομοσχέδια κατατέθηκαν τώρα επειδή έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση! Με άλλα λόγια ο κ. Βούτσης υπαινίχθηκε ότι στόχος της κυβέρνηση ήταν να δείξει ότι η χώρα νομοθετεί πλέον αυτοβούλως και προχωράει μπροστά…

Φωτογραφία αρχείου: SOOC