Ο ΟΗΕ επικρίνει τη Βρετανία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες

Ο ΟΗΕ επικρίνει τη Βρετανία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτυγχάνει να υποστηρίξει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η εργασία, η στέγαση, η υγεία, οι μεταφορές και η κοινωνική ασφάλιση, υποστηρίζει ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία εξέτασε την πρόοδο της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει από το 2007.

Στην έκθεσή της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει ότι η σύμβαση - η οποία κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα, να εργάζονται και να απολαμβάνουν κοινωνική προστασία χωρίς διακρίσεις - αντικατοπτρίζεται στο βρετανικό δίκαιο.

Παρά το γεγονός ότι επαινεί κάποιες πρωτοβουλίες των περιφερειακών κυβερνήσεων της Σκωτίας και της Ουαλίας για την προώθηση της ένταξης, επισημαίνει την ασυνεπή και αποσπασματική προσέγγιση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία των δικαιωμάτων αναπηρίας και την αποτυχία της να ελέγξει τον αντίκτυπο των πολιτικών λιτότητας στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι η έκθεση είναι μια αποτύπωση της ζοφερής πραγματικότητας, ενώ οι Εργατικοί υπογράμμισαν ότι τα άτομα με αναπηρία βαρύνονται από τις πολιτικές λιτότητας των Τόρις.