Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση Ερντογάν για τις 13 Μαρτίου
Γ. Οικονόμου

Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση Ερντογάν για τις 13 Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και εν συνεχεία θα έχει γεύμα με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς  ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Όπως ανέφερε: «ο κ. Μητσοτάκης ήταν πάντα ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, πόσο μάλλον με ευκαιρία τις κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Σε αυτή  τη δύσκολη συγκυρία οι δύο χώρες παρά τη διαφορές τους αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε περισσότερα».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «προφανώς δεν τρέφουμε αυταπάτες, οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Οι δηλώσεις Τσελίκ είναι χιλιοειπωμένες από πλευρά της Τουρκίας, έχουν απαντηθεί και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης».

Επανέλαβε την διατυπωμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που καταδικάζει κάθε λογική επεκτατισμού και αναθεωρητισμού, καταδίκη που έχει εκφραστεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη διεθνή κοινότητα, σημείωσε.

Ως προς τις ρωσικές φραστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η Ελλάδα αποδεικνύει την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό έχει λάβει ξεκάθαρη θέση κατά της ρωσικής εισβολής, προσθέτοντας ότι η χώρα μας «έλαβε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής. Είμαστε και τώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Λογικές αναθεωρητισμού δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανένα».

«Η Ελλάδα, ως θεμέλιο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού -του πολιτισμού της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού- φέρει τεράστιο ηθικό και πολιτισμικό βάρος. Αυτή η παράδοση και κληρονομιά ανέκαθεν αποτελούν οδηγό στην μακραίωνη πορεία του Έθνους μας», τόνισε και συμπλήρωσε πως «η αταλάντευτη πίστη μας στα υψηλότατα ιδανικά είναι και αυτή που μας διέσωσε μέχρι σήμερα, παρά τις τεράστιες δοκιμασίες που περάσαμε. Και δεν πρόκειται, και σε αυτή τη πολύ δύσκολη καμπή για τον κόσμο, η Ελλάδα να θυσιάσει, στο βωμό οποιουδήποτε καιροσκοπισμού, το τεράστιο ηθικό και πολιτισμικό της μέγεθος».

Ο Γιάννης Οικονόμου πρόσθεσε ακόμα πως «η τιμιότητα και η συνέπεια, σε βάθος χρόνου, είναι βασικά εχέγγυα επιβίωσης και μακροημέρευσης των λαών. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας. Η ενότητα των Ελλήνων είναι άρρηκτη και κανείς δεν θα καταφέρει, με οποιοδήποτε τρόπο, να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε εν συνεχεία αναλυτικά στις επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια των ομογενών στην Ουκρανία,ε ενώ, όσον αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες, σημείωσε πως «η Ελλάδα δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα παρέχει στους ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς 12μηνης παραμονής».

Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε ράλι ακρίβεια και μίλησε για τις δράσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια. Είπε ότι προωθείται η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή απάντηση ενώ είπε ότι έχουν διατεθεί εσωτερικά πάνω από 2 δισ. ευρώ, περιγράφοντας τις δράσεις της κυβέρνησης.

«Η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες. Η κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις και τις συνέπειες που αυτές θα έχουν σε όλη την αγορά. Με σχέδιο και σώφρονες πολιτικές θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας», υπογράμμισε.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια