Ο ρωσικός στόλος διέρχεται τη Μάγχη, υπό βρετανική παρακολούθηση

Ο ρωσικός στόλος διέρχεται τη Μάγχη, υπό βρετανική παρακολούθηση

Photo by REUTERS

Σε επιφυλακή έχει τεθεί το πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας, καθώς νηοπομπή ρωσικών πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», διέρχεται από το Κανάλι της Μάγχης.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε στον Independent ότι τα πλοία δεν αναμένεται να σταματήσουν στη Μάγχη. «Φαίνεται ότι θα περάσουν μέσω του Ντόβερ και θα διέλθουν το απόγευμα», πρόσθεσε.

Το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» μεταφέρει πολεμικά αεροσκάφη, αναγνωριστικά και επιθετικά ελικόπτερα καθώς και πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν για τις επιχειρήσεις Ρωσίας στη Συρία.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε επίσης ότι έχουν αποσταλεί πλοία του Βασιλικού Ναυτικού προκειμένου να συνοδεύσουν τα σκάφη, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Michael Fallon υποστήριξε ότι η ειδική ομάδα (που ανέλαβε την επιχείρηση) σχεδιάστηκε για να τεστάρει τις βρετανικές αμυντικές δυνατότητες, προσθέτοντας ότι «θα παρακολουθούμε κάθε κίνηση ως μέρος της δέσμευσής μας να διατηρούμε τη Βρετανία ασφαλή».

Χτες, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Jens Stoltenberg είχε δηλώσει «ανήσυχος» για το γεγονός ότι συνεχίζει να πλέει προς τη Μεσόγειο σχηματισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων που μπορεί να «πάρει μέρος στις επιχειρήσεις» που διεξάγει η ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη Συρία.

«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να επιχειρεί στα διεθνή ύδατα», σημείωσε ο κ. Stoltenberg ωστόσο τόνισε ότι «αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι αυτός ο σχηματισμός που συνοδεύει ένα αεροπλανοφόρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία».

Η ρωσική ναυτική δύναμη ξεκίνησε από τη χώρα στις 15 Οκτωβρίου για να ενισχύσει την επίθεση στην πολιορκημένη πόλη του Χαλεπίου στη Συρία.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο ότι το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», η ναυαρχίδα του στόλου, θα εντασσόταν στις ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.

«Αυτήν τη στιγμή, έξι πολεμικά σκάφη και τρία-τέσσερα σκάφη ανεφοδιασμού μετέχουν στον στόλο μας που έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο», είχε αναφέρει ο ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι «για να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητές μας, θα προσθέσουμε σε αυτά το αεροπλανοφόρο μας, το "Ναύαρχος Κουζνετσόφ"», είχε σημειώσει.