O S. Lavrov ελπίζει σε «ισορροπημένη» απόφαση Trump για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

O S. Lavrov ελπίζει σε «ισορροπημένη» απόφαση Trump για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov εξέφρασε την ελπίδα ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump να λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση σχετικά με τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπογράφηκε το 2015.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί στην τρέχουσα μορφή της και φυσικά η συμμετοχή των ΗΠΑ θα είναι σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Lavrov, ενώ χαρακτήρισε «φήμες» τις πληροφορίες από την Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες ο Trump σκοπεύει να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ.

Βάσει της συμφωνίας, η Τεχεράνη είχε δεχθεί να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων σε βάρος της. Ωστόσο, ο Trump την είχε χαρακτηρίσει «προσβολή» και ως «τη χειρότερη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν ποτέ οι ΗΠΑ».

Σε κάθε περίπτωση, ο Trump είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου αν θα συνεχίσει ή όχι να αποδέχεται τη συμφωνία, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χθες. Αν ο αμερικανός πρόεδρος αρνηθεί να την επικυρώσει, το Κογκρέσο θα πρέπει σε διάστημα 60 ημερών να αποφασίσει αν θα επιβληθούν ξανά στην Τεχεράνη οι κυρώσεις που έχουν αρθεί βάσει της συμφωνίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ