«Όχι» Puigdemont στις πρόωρες εκλογές - Διακόπηκε ως αύριο η συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής

«Όχι» Puigdemont στις πρόωρες εκλογές - Διακόπηκε ως αύριο η συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής

Χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση για το μέλλον της Καταλονίας διακόπηκε έως αύριο Παρασκευή η συνεδρίαση της τοπικής Βουλής.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Καταλονίας Carles Puigdemont δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε. Με την απόφαση αυτή ο επικεφαλής της Generalitat άνοιξε τον δρόμο ώστε η Μαδρίτη να εφαρμόσει το άρθρο 155, ένα σενάριο που συζητάται στο ισπανικό κοινοβούλιο. 

Όπως είπε ο Puigdemont, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ώστε να προκηρυχθούν εκλογές. Το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία.

Δεχόμενος πολλές πιέσεις από παντού, ο Καταλανός ηγέτης είχε αναβάλει πολλές φορές σήμερα την ομιλία του όπου θα ανέλυε την πολιτική κατάσταση και θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις του.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την θέλησή της να απομακρύνει τον Puigdemont και άλλους καταλανούς αξιωματούχους πριν προκηρυχθούν εκλογές εντός εξαμήνου.

«Το άρθρο 155 που θα εγκρίνει σήμερα η Γερουσία είναι μια καταχρηστική εφαρμογή εκτός του νόμου», δήλωσε και πρόσθεσε πως η καταλανική Βουλή θα αποφασίσει τι θα κάνει με την εφαρμογή του άρθρου 155.

«Επαφίεται πλέον στο καταλανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει την απάντηση στο Άρθρο 155», δήλωσε ο καταλανός ηγέτης, αναφερόμενος στο Άρθρο του ισπανικού Συντάγματος που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση οποιασδήποτε αυτόνομης κοινότητας εάν κρίνει ότι παραβιάζεται η συνταγματική τάξη.

Η απάντηση της Soraya Saenz de Santamaria, αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Ισπανίας, στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν να ρίξει τις ευθύνες της κρίσης στην καταλανική κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως πρέπει να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων των Ισπανών.

Τάχθηκε υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία ώστε «να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος».

Πρόσθεσε επίσης, «πως καμία κυβέρνηση σε μια ανεπτυγμένη δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχτεί να μην είναι απόλυτα λειτουργική σε κάθε περιοχή της χώρας, κι όμως αυτό συνέβη στην Καταλονία εξαιτίας των πράξεων της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών τους συμμάχων».

Η Santamaria έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος αυτού.

Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Mariano Rajoy έχει ζητήσει από τη Γερουσία (η οποία ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα) να εγκρίνει αύριο την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που θα επιτρέψει την ντε φάκτο αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Ως απάντηση, οι αυτονομιστές απειλούν ότι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία.

"Επαφίεται στο (καταλανικό) κοινοβούλιο να καθορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή του άρθρου 155 σε βάρος της Καταλονίας" είπε ο Puigdemont στην ομιλία του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Έτοιμος για νέα «κωλοτούμπα» ο Puigdemont - Εκλογές αντί για κήρυξη ανεξαρτησίας

Διαβάστε Περισσότερα