«Όχι» σε lockdown και κλείσιμο σχολείων ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

«Όχι» σε lockdown και κλείσιμο σχολείων ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Σε σταθερή γραμμή η οποία αποκλείει τη λήψη οριζόντιων περιοριστικών μέτρων κινείται το κυβερνητικό επιτελείο, με υπουργούς να ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα lockdown ή κλεισίματος των σχολείων, λόγω της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση βασικός στόχος  είναι η αύξηση των εμβολιασμών σε πανελλαδικό επίπεδο γι' αυτό και στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η νέα ενημερωτική καμπάνια.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά σκέψη για κλείσιμό τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, διευκρίνισε ότι ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι αν η επιτροπή των ειδικών εισηγούνταν γενικό lockdown η κυβέρνηση θα έλεγε «όχι», καθότι υπάρχει το εμβόλιο.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων» ξεκαθάρισε με ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ευχαριστώντας την εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων, ενώ έκανε γνωστό πως το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%. Παράλληλα τόνισε πως κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000.

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων. Κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%»,  αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της.

Δεν πρόκειται να ξαναγίνει ούτε τοπικό, ούτε γενικό lockdown, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.

Ο Θ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά σκέψη για κλείσιμό τους, ενώ για το ανεμβολίαστο προσωπικό στα νοσοκομεία που βρίσκεται σε αναστολή ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους παρά μόνο εάν εμβολιαστούν.

Το ότι η κυβέρνηση θα πει «όχι» σε ένα γενικό lockdown ακόμα και αν η επιτροπή των ειδικών το εισηγηθεί ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας, επόσης, στον ΣΚΑΙ. «Η συντριπτική πλειοψηφία δε θα υποστεί καταστροφικώς συνέπειες σε επίπεδο οικονομικό, δημοσιονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ελευθεριών γιατί κάποιοι, ενώ έχουν τη λύση, επιλεγούν να μην τη χρησιμοποιούν. Πλέον η επιτροπή απάντα όταν της τίθενται ερωτήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διερωτήθηκε μάλιστα, αν υπάρχει σήμερα πολιτική δύναμη που λέει υποχρεωτικότητα με κυρώσεις σε όλους. «Υπάρχει πολιτική δύναμη που υποστηρίζει το lockdown;»

Επίσης, επισήμανε πως το θέμα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι.