Οι 28 της ΕΕ συμφώνησαν σε «ενιαία προσέγγιση» στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι 28 της ΕΕ συμφώνησαν σε «ενιαία προσέγγιση» στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να τηρήσουν μια «ενιαία προσέγγιση» προκειμένου να διατηρηθεί σε ισχύ η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν, ανέφερε με ευρωπαϊκή πηγή μετά τις συζητήσεις χθες στη Βουλγαρία. 

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη συμφωνία «όσο θα την τηρεί και το Ιράν».

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, οι χώρες της ΕΕ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε «να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που πλήττονται από την απόφαση των ΗΠΑ».

Οι ηγέτες των "28" διαβεβαίωσαν ακόμα ότι θα επιχειρήσουν να διευθετήσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ «για το ρόλο του Ιράν στην περιοχή, σχετικά με πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και τι πρόκειται να συμβεί μετά το 2025».

Στο μέτωπο του εμπορίου και σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε κοινό σχέδιο για να αντιμετωπίσουν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σημείωσαν ότι «η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με το πιστόλι στον κρόταφο».

«Η ΕΕ θα συνεχίζει να αγωνίζεται για ένα διεθνές σύστημα που θα βασίζεται σε κανόνες παρά τις πρόσφατες αποφάσεις (του Τραμπ) για την κλιματική αλλαγή, τους δασμούς και το Ιράν», τόνισε η πηγή. 

Η ΕΕ έχει εξαιρεθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου από τους αμερικανικούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%). Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιζητούν υπάρξει μόνιμη εξαίρεση του ευρωπαϊκού χάλυβα και του ευρωπαϊκού αλουμινίου από τους αμερικανικούς δασμούς.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι προκειμένου να συμβεί αυτό, η Ουάσινγκτον απαιτεί μεγαλύτερο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στις αμερικανικές εταιρείες.

Αν αντιθέτως εξαιρεθεί, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα «εθελοντικής ρυθμιστικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, να συνεργαστεί για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ και να διευρύνει «την αμοιβαία πρόσβαση» στις αγορές για «βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων», ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επέκρινε έντονα τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «αν έχεις φίλους σαν τον Τραμπ, τι τους θέλεις τους εχθρούς».