Οι ανεμβολίαστοι καθορίζουν την πίεση στις ΜΕΘ - Εκπνέει η προθεσμία για υγειονομικούς

Οι ανεμβολίαστοι καθορίζουν την πίεση στις ΜΕΘ - Εκπνέει η προθεσμία για υγειονομικούς

Σε επτά μέρες (1η Σεπτεμβρίου) εκπνέει η προθεσμία για όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν, να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ στις 13 του μήνα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αρχίζουν να ισχύουν και τα μέτρα που δίνουν ισχυρό κίνητρο στους αναποφάσιστους και τους επιφυλακτικούς που το σκέφτονται να κάνουν το εμβόλιο, καθώς η ζωή για τα μη εμβολιασμένα άτομα θα είναι πλέον δύσκολη, με «μπλόκο» στην ψυχαγωγία, την εστίαση και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στα μεν εστιατόρια και μπαρ θα μπαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ στα σινεμά, τα θέατρα και τις μουσικές σκηνές θα μπορούν να μπουν και μη εμβολιασμένοι αλλά με υποχρεωτικό rapid test, που θα το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Οι αποφάσεις αυτές που έχουν ληφθεί και θα αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα της καθημερινότητάς μας στηρίζονται ξεκάθαρα στην εικόνα που δίνουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, της συμπρωτεύουσας και της υπόλοιπης περιφέρειας που ήδη λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα έχουν δεχτεί ισχυρή πίεση μέσα στο κατακαλόκαιρο. Σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πληρότητα 70%, της Θεσσαλονίκης 67% και της κατακόκκινης επιδημιολογικά Κρήτης που έχει απασχολήσει τις τελευταίες μέρες τον ελληνικό Τύπο 90%, με το 91,22% των διασωληνωμένων ασθενών να είναι μη εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο εμβολιασμός μειώνει κατά 13 φορές την πιθανότητα διασωλήνωσης, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου να θυμίζει ότι είναι ανέφικτο και ηθικά απαράδεκτο να εξυπηρετεί στο διηνεκές το Σύστημα Υγείας μόνο τα Covid περιστατικά, αφήνοντας κατά μέρος τους άλλους ασθενείς.

Από τους διασωληνωμένους ασθενείς μόλις 28 άτομα έχουνε κάνει το εμβόλιο ενώ ηχηρή απάντηση σε όσους λένε ότι «δεν πειράζει αν δεν κάνω το εμβόλιο» είναι το γεγονός πως σε απλή κλίνη Covid στην Κρήτη νοσηλεύεται μία ηλικιωμένη 101 ετών που νοσεί ήπια ακριβώς επειδή είναι εμβολιασμένη, παρά το πολύ προχωρημένο της ηλικίας της.

«Τείχος μη σοβαρής νόσησης»
 

Παρότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδώσει την λοίμωξη σε ένα ποσοστό έως 40% των εμβολιασμένων ατόμων λόγω της υπερμεταδοτικότητας της και της ανοσιακής διαφυγής που την χαρακτηρίζει ωστόσο ο καθηγητής πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθαρίζει πως οι άνθρωποι αυτοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα νοσήσουν ήπια. 

Γι’ αυτό άλλωστε στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι ο όρος «τείχος ανοσίας» πρέπει να αλλάξει, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και πως θα έπρεπε καλύτερα να διατυπώνεται ως «τείχος μη σοβαρής νόσησης» αφού ο εμβολιασμός προστατεύει από την σοβαρή νόσηση και από την διασωλήνωση, δεν μηδενίζει όμως την πιθανότητα να κολλήσουν τον κορονοϊό οι εμβολιασμένοι.

Εάν έως σήμερα είχαμε «πιάσει» τον στόχο του τείχους ανοσίας ή τείχους μη σοβαρής νόσησης που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη του 80% του ενήλικου πληθυσμού τότε στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα είχαμε 50 διασωληνωμένους αντί περισσότερους από τριακόσιους.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δηλώνει απογοητευμένος που κάνουμε αυτήν την δυσάρεστη συζήτηση για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί τη στιγμή που στο τραπέζι υπάρχει λύση (τα εμβόλια) και θυμίζει ότι ούτε οι νέοι δεν είναι άτρωτοι καθώς έχουμε στα νοσοκομεία της επικράτειας 13 νέους ανθρώπους και ένα παιδί διασωληνωμένους, ενώ μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι νέους ανθρώπους νέους, ηλικίας κάτω των 40 ετών (18-39 ετών) από την λοίμωξη του κορονοϊού.

Η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) στο μεταξύ ανοίγει την πόρτα για την διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού (και) σε άλλες επαγγελματικές ομάδες καταρχάς στις ΗΠΑ όπου πρώτοι θα λάβουν σειρά οι ένστολοι αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο δεδομένου ότι ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα. Έτσι λοιπόν και στην Ελλάδα οι υποψήφιες επαγγελματικές ομάδες που θα λάβουν σειρά εφόσον επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι οι ένστολοι, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που έχουν καθημερινή επαφή και συναλλαγή με το κοινό.

Για την ώρα η υποχρεωτικότητα εξαντλείται στους υγειονομικούς και λίγα μόνο εικοσιτετράωρα έχουνε μείνει για να εμβολιαστούν οι περίπου 10.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και Δομές Υγείας οι οποίοι παραμένουν μη εμβολιασμένοι και οι οποίοι από 1η Σεπτεμβρίου δεν θα έχουν δικαίωμα να πάνε στη δουλειά τους και δεν θα τους καταβάλλονται οι μισθοί τους, με τους γιατρούς να είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 94,7%. Συνεπώς η παράλειψη του εμβολιασμού αφορά άλλες κατηγορίες κυρίως νοσηλευτές και διοικητικούς για τους οποίους ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως ο νόμος θα ισχύσει την 1η του Σεπτέμβρη χωρίς παρατάσεις….

Φυσικά, δεν μπορούν να μείνουνε 10.000 οργανικές θέσεις στις δομές υγείας και τα νοσοκομεία κενές μελετώνται ανακατατάξεις και μεταθέσεις προσωπικού, ενώ θα υπάρξουν και τρίμηνες συμβάσεις για την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις που θα κινδυνέψουν να μείνουν κενές.

Τα νέα μέτρα αφορούν 2 στους 10 Έλληνες
 

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλου τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας για το πως θα είναι η ζωή για τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτέμβρη αφορούν περίπου δύο στους 10 Έλληνες, το 20% του πληθυσμού δηλαδή καθώς το 60% θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τότε, ενώ υπάρχουν και 350.000 διαπιστωμένα περιστατικά νόσησης με covid λοίμωξη που διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE εκτιμά ότι στην Ελλάδα έχουν νοσήσει με κορονοϊό 1 εκατομμύριο άνθρωποι και συνεπώς διαθέτουν ανοσία, με όλους τους ειδικούς και πρώτον απ’όλους τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή να έχει υπογραμμίσει εδώ και καιρό πως με τη μετάλλαξη Δέλτα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα κολλήσουν και συνεπώς θα αποκτήσουν ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης (ήπιας ή βαριάς).

Ο Ηλίας Μοσιαλος προσθέτει πως στο στάδιο που βρισκόμαστε οι επιστήμονες πρέπει να μην θεωρήσουν τίποτα δεδομένο και να αντιμετωπίσουν με κατανόηση τις απορίες του κόσμου καθησυχάζοντας τους φόβους του, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εμβολιασμένων ανθρώπων ατόμων είναι απλά επιφυλακτικοί, φοβούνται και έχουν δισταγμούς, ενώ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό είναι οι σκληροπυρηνικοί αρνητές οι οποίοι είναι αρνητές όλου του θεσμού του εμβολιασμού, ήταν είναι και θα παραμείνουν αντιεμβολιαστές.

Με την ελπίδα λοιπόν στο προσεχές διάστημα να πειστεί σιγά-σιγά το μεγαλύτερο μέρος του μη εμβολιασμένου πληθυσμού να κάνει το εμβόλιο, και οι έφηβοι άνω των 12 ετών και οι νέοι 18 ετών και άνω και κυρίως οι άνω των 50 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση και διασωλήνωση, ελπίζουμε πως θα προχωρήσουμε στο να καλύψουμε το κενό του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που μας υπολείπονται για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.

Στο μεταξύ άμεσα από 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση των 80.000 συνανθρώπων μας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως αλλά είναι μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με HIV λοίμωξη και συνεπώς επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένοι θα χρειαστούν αναμνηστική δόση μέσα στο 2021.

Post covid σύνδρομο

Συνοψίζοντας, το καλύτερο μήνυμα προς την κοινωνία στέλνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος λέγοντας σε όσους ακόμα σκέφτονται αν θα εμβολιαστούν ή όχι, πως τελικά είναι καλύτερο να αποφασίσουμε να πειστούμε από τους επιστήμονες -οι οποίοι ξέρουν καλύτερα- από το να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και να πειστούμε από την ίδια την νόσηση να πειστούμε δηλαδή από την νοσηλεία ή και την διασωλήνωση στη ΜΕΘ.

Άλλωστε η επικίνδυνη και μεγάλη περιπέτεια υγείας δε σταματά στην ΜΕΘ, ακόμα κι αν κάποιος βγει νικητής, καθώς όπως θυμίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και καθηγήτρια εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, υπάρχουν στον κόσμο 18 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν την λοίμωξη του κορονοϊού και ακόμα ταλαιπωρούνται από το post covid σύνδρομο.

Οι post Covid επιπλοκές εμφανίζονται και σε παιδιά που νοσούν με κορονοϊό, γεγονός που φοβίζει τους ειδικούς καθώς είναι άγνωστο πόσο θα παραμείνουν αυτά τα «υπολείμματα» και πόσο θα διαρκέσουν.