Οι... Covid Free ζώνες και η «διάσωση» των επιχειρήσεων

Οι... Covid Free ζώνες και η «διάσωση» των επιχειρήσεων

Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη έγινε σε δραματικούς τόνους: «Δεν υπάρχουν λεφτά, αν έχουμε έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά» υποστήριξε.

Κάποιοι έσπευσαν να «διαβάσουν» διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Δεν ήταν όμως αυτό το νόημα της δήλωσης Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέβασε τον τόνο για να καταδείξει τη σημασία του εμβολιασμού και της συμμόρφωσης με τα μέτρα που έρχονται προκειμένου να διασωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τα εστιατόρια λειτουργούν (κάποια υπολειτουργούν ελλείψει εξωτερικών χώρων). Οι χώροι διασκέδασης όμως όχι. Τα σινεμά μόλις σήμερα 1η Ιουλίου ανεβάζουν ρολά. Και το φθιινόπωρο δεν είναι καθόλου μακριά.

Έχει κανείς την αμφιβολία ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα αντέξουν άλλον έναν χειμώνα κλειστές ακόμη και αν υπάρξει η 8η, η 9η και η 10η επιστρεπτέα προκαταβολή; Μπορεί να κρατηθεί κλειστός χώρος διασκέδασης για περισσότερο από ένα δωδεκάμηνο;

Αυτό είναι λοιπόν το νόημα της λειτουργίας επιχειρήσεων «covid free» από τις 15 Ιουλίου. Η κυβέρνηση δεν βλέπει το καλοκαίρι αλλά το φθινόπωρο και την πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπη με την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ. Και τι κάνει;

Δίνει ένα «εργαλείο» στα χέρια των επιχειρήσεων για να λειτουργήσουν κλειστούς χώρους (κάτι που σε διαφορετική περίπτωση με την απειλή της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης δεν θα μπορούσε να κάνει) και ένα κίνητρο στους πολίτες να εμβολιαστούν για να αποτρέψουν την πιο επιθετική μέχρι σήμερα μορφή του COVID.

Τελικώς, θα φανεί και στην πράξη ότι η απόφαση για το αν θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα Covid Free χώροι θα είναι αμιγώς επιχειρηματική. Αυτό άλλωστε θα προβλέπει και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ή νομοθετική ρύθμιση αυτό μένει να διευκρινιστεί) που θα παρουσιαστεί σύντομα από την κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει και η τελευταία λεπτομέρεια διαχωρισμού των χώρων σε «μεικτής» και «αμιγούς» λειτουργίας.

Τι θα λέει σε τελική ανάλυση η πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Η πρωτοβουλία ανήκει στον επιχειρηματία ο οποίος θα σκεφτεί με οικονομικά κριτήρια. Ανοίγω τον κλειστό χώρο φιλοξενώντας μόνο εμβολιασμένους ή πάω σε μεικτή λειτουργία;

Προς το παρόν, οι εμβολιασμένοι είναι λιγότεροι. Ωστόσο, στους αμιγείς χώρους θα επιτραπεί η είσοδος περισσότερων πελατών. Και προφανώς, με την πάροδο των εβδομάδων οι εμβολιασμένοι θα γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Από την άλλη, στους μεικτούς χώρους οι υποψήφιοι πελάτες αυτή τη στιγμή είναι σαφώς περισσότεροι. Όμως ο επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι μικρότερος. Και το κυριότερο: Στον μεικτό χώρο, υπάρχει «εισιτήριο», το κόστος του rapid test. Διότι, κακά τα ψέματα. Δεν θα δίνονται δωρεάν self test από το φθινόπωρο για να πάει ο ανεμβολίαστος να πιει το ποτό του. Πώς λοιπόν θα επιλέξει ο επιχειρηματίας;

Προφανώς με κριτήριο την μεγιστοποίηση των εσόδων. Είναι σαφές ότι ο έλεγχος τήρησης των μέτρων θα συνεπάγεται αυξημένο κόστος λειτουργίας καθώς κάποιος υπάλληλος θα πρέπει να επιφορτιστεί με τον έλεγχο των δικαιολογητικών. Στους αμιγείς χώρους (θα βαφτιστούν Covid Free και πολύ σύντομα θα δούμε καλοσχεδιασμένες μακέτες) θα μπαίνουμε με ένα από τα δύο δικαιολογητικά:

'Η το πιστοποιητικό νόσησης (ισχύει αν έχουν περάσει 30 ημέρες μετά το θετικό τεστ αλλά όχι για περισσότερους από 6 μήνες) ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεκτοί στους Covid Free χώρους θα γίνονται και οι ανήλικοι αλλά μόνο με self test.

H ΠΝΠ που θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες θα προβλέπει και πολύ αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες. Ο στόχος, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, δεν είναι εισπρακτικός. Είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση και «συμμετοχή» και επιχειρήσεων και πελατών στην συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο μη εμβολιασμένος γνωρίζει ότι δεν έχει εμβολιαστεί άρα δεν μπορεί να μπει σε Covid Free χώρο κατά… λάθος. Κατά συνέπεια, το πρόστιμο θα αφορά και σε αυτόν. Όσο για τον επιχειρηματία, του δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει και τον εσωτερικό του χώρο. Είναι κατά συνέπεια υποχρέωσή του να περιφρουρήσει αυτό το «προνόμιο» την περίοδο που αναμένεται ότι θα επελαύνει ο «ΔΕΛΤΑ».