Οι επικεφαλής των NSA και DNI, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν δέχτηκαν πιέσεις από τον D. Trump

Οι επικεφαλής των NSA και DNI, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν δέχτηκαν πιέσεις από τον D. Trump

Ηγετικά στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αρνήθηκαν χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των ακροάσεών τους στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας να συζητήσουν για το εάν ο πρόεδρος Donald Trump τους άσκησε πιέσεις για να επέμβουν στην έρευνα του FBI σχετικά με τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Τόσο ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), ο ναύαρχος Mike Rogers, όσο και ο Dan Coats, ο επικεφαλής των διεύθυνσης συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), αρνήθηκαν να τοποθετηθούν λέγοντας πως πιστεύουν ότι οι συνομιλίες τους με τον πρόεδρο έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα.

Πάντως ο Rogers είπε ότι δεν του δόθηκε ποτέ οδηγία να διαπράξει οτιδήποτε παράνομο ή να κάνει κάτι ανήθικο ή ανάρμοστο, ενώ ο Coats επίσης σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε ποτέ πως δεχόταν πίεση να επέμβει στη διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.

Οι κατηγορίες ότι η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τον Trump να νικήσει επιμένουν ακόμη και αφού ο ρεπουμπλικάνος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο και απειλούν να επισκιάσουν την προεδρία του. Το FBI και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική διαδικασία.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την 22α Μαΐου ότι ο Trump ζήτησε από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών να συμβάλουν να σταματήσει η έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας για τον ενδεχόμενο «συντονισμό» μεταξύ της εκστρατείας του και της Μόσχας.

Η ίδια εφημερίδα έγραψε προχθές Τρίτη ότι ο Coats, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Trump, είπε σε συνεργάτες του τον Μάρτιο ότι ο πρόεδρος τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να παρέμβει στον τότε διευθυντή του FBI James Comey για να πειστεί να σταματήσει να επικεντρώνεται στον Michael Flynn, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο Trump προσπάθησε να επηρεάσει την έρευνα του FBI, ο Coats απάντησε: «βρισκόμαστε σε μια δημόσια ακρόαση, και δεν αισθάνομαι ότι είναι αρμόζον να αναφερθώ σε πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα».

Ο Rogers είπε ότι δε θα συζητήσει για καμιά συζήτηση που είχε με τον Trump συγκεκριμένα.

«Δεν θα μιλήσω θεωρητικά και δεν πρόκειται να συζητήσω συγκεκριμένα για οποιαδήποτε συζήτηση (...) που μπορεί να είχα ή μπορεί να μην είχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Rogers.

Οι ακροάσεις των Rogers και Coats έγιναν πριν από τη δημοσιοποίηση της έγγραφης κατάθεσης του Comey και τη σημερινή διά ζώσης ακρόασή του στην ίδια επιτροπή. Ο Comey καθαιρέθηκε τον περασμένο μήνα από τον Trump, γεγονός που πυροδότησε κατηγορίες πως ο πρόεδρος προσπάθησε να παρακωλύσει την έρευνα του FBI και να καταπνίξει τα ερωτήματα για το εάν η εκστρατεία του συνωμότησε με το Κρεμλίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια