Οι επιθέσεις του Trump στον Τύπο έχουν συγκεκριμένο σκοπό, δήλωσε εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Οι επιθέσεις του Trump στον Τύπο έχουν συγκεκριμένο σκοπό, δήλωσε εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Οι επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στα μέσα ενημέρωσης αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας τάσης εχθρότητας προς την ελευθερία του λόγου και πλήττουν τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο David Kaye, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης, επεσήμανε ότι οι επιθέσεις του Trump, όπως η ανάρτησή του στο Twitter στις 17 Φεβρουαρίου στην οποία κατέγραφε τα μέσα ενημέρωσης που θεωρεί «εχθρούς του Αμερικανικού Λαού», έχουν σκοπό.

«(Οι επιθέσεις αυτές) έχουν συγκεκριμένους στόχους: να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους ώστε να καλύπτουν με συγκεκριμένο τρόπο τα γεγονότα ή να ξεκαθαρίζουν στα μέσα που προτιμά τον τρόπο κάλυψης που επιθυμεί ή να σπείρουν αμφιβολίες για κάποιες ειδήσεις (όπως η έρευνα για τις σχέσεις του Trump και της προεκλογικής του ομάδας με τη Ρωσία)», εξήγησε ο Kaye.

«Το πρώτο θύμα της εκστρατείας του Trump εναντίον των ανεξάρτητων μέσων είναι το αμερικανικό κοινό. Ίσως να το θεωρεί πολύτιμο πολιτικά, αλλά είναι λάθος και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να προκαλέσει ζημιά σε μια βασική αξία», έγραψε ο Kaye σε άρθρό του που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό φόρουμ Just Security.

Η ανάλυση του Kaye έρχεται μόλις δύο ημέρες αφού ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid bin Ra''ad al-Hussein έθεσε το ερώτημα αν κάποιες δηλώσεις του Trump για τον Τύπο ισοδυναμούν με υποκίνηση σε επίθεση εναντίον δημοσιογράφων.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Trump είναι πραγματικά ριψοκίνδυνες, αλλά εντάσσονται σε μια ανησυχητική τάση εχθρότητας προς μια ανοικτή και ειλικρινή κυβέρνηση», επεσήμανε ο Kaye. «Και δυστυχώς, από παγκόσμια προοπτική, είναι μέρος μιας γενικής τάσης εχθρότητας προς την ελευθερία της έκφρασης», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια