Οι εξελίξεις για τη θεραπεία - Αποδοτικά τα περιοριστικά μέτρα
Κορονοϊός

Οι εξελίξεις για τη θεραπεία - Αποδοτικά τα περιοριστικά μέτρα

Ψήγματα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού διεθνώς έδωσε χθες η Κίνα, με τις υπηρεσίες υγείας της να μην έχουν καταγράψει για πρώτη φορά κανένα νέο κρούσμα. Το γεγονός δείχνει ότι τελικά, τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν πραγματικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος.

Η σκιαμαχία παραμένει βέβαια σε 177 χώρες του πλανήτη, όπου ο ιός παραμένει αυξανόμενος, όμως και πάλι Γαλλία, Αυστραλία, Ιαπωνία και ΠΟΥ, δείχνουν το δρόμο εξόδου από την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, με τα θετικά αποτελέσματα για την εξεύρεση κάποιας θεραπείας, με φάρμακα που ήδη υπάρχουν και χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες, όπως η χλωροκίνη μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Ο Ντόναλντ Τράμπ ήδη μίλησε για φάρμακο που δίνει λύσεις και ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμο σχεδόν αμέσως με αφορμή την χλωροκίνη. Μάλιστα στο θέμα παρενέβη και ο ιδρυτής της Tesla Έλον Μάσκ. «Δεν θεωρώ ότι η θέληση του Τραμπ να δοκιμαστεί ωθείται από τον πανικό όσον αφορά την χλωροκινη αλλά από το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πραγματικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορονοϊου» δήλωσε ο Βας Μπειλι επενδυτής στις επιστήμες υγείας και κάτοχος διδακτορικού στην βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. 

Μάλιστα έχουν γίνει δοκιμές και στην Κίνα για το φάρμακο αυτό. Άλλωστε η Κίνα Κίνα, έδωσε στον υπόλοιπο κόσμο την δυνατότητα να προετοιμαστεί, τώρα δίνει κι άλλη μια νότα αισιοδοξίας, καθώς η παραγωγική της δυνατότητα επιστρέφει, με αποτέλεσμα αρκετές βιομηχανίες παραγωγής αναλώσιμου προστατευτικού υλικού μπαίνουν στη μάχη κατά του ιού, ενώ αναλαμβάνουν δράση και βιομηχανίες παραγωγής διαγνωστικών τεστ, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, ενημερώνοντας τις διεθνείς αντιπροσωπείες των κρατών στη Γενεύη.

Από την πλευρά της η Ισπανία, ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, διαγνωστικό τεστ που θα ανιχνεύει άμεσα τον ιό και όχι αντισώματα, όπως το τεστ εγκυμοσύνης. 

Ερευνητικές θεραπείες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, στους νοσηλευόμενους ασθενείς, χορηγούνται διάφορα κοκτέιλ φαρμάκων με θετικά αποτελέσματα, καθώς αρκετοί ασθενείς έχουν δει βελτίωση στην πορεία τους σε κρίσιμα γι΄ αυτούς στάδια. Τα σχήματα μπορεί να είναι διπλά, τριπλά ή ακόμη και τετραπλά, στην προσπάθεια να κρατηθούν οι ασθενείς στη ζωή. Ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωσε για την επάρκεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα είναι νοσοκομειακά.

Στη μάχη κατά του ιού για τους πολύ σοβαρά ασθενείς, μπαίνει και η χώρα μας με την πιθανή χορήγηση ορού από περιστατικά που έχουν αναρρώσει. Πρόκειται για μέθοδο που γίνεται με πλασμαφαίρεση των αντισωμάτων εκείνων που ξεπέρασαν την νόσο και τη χορήγησή τους σε βαριά ασθενείς. Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, πρόκειται για τελικό μέτρο που χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή, γίνεται με ειδικά μηχανήματα που διαθέτουμε στην Ελλάδα και με τη συμβολή αιματολόγων, υπό την ηγεσία της καθηγήτριας κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου, στο "Αττικό" νοσοκομείο. Συμπλήρωσε πως είναι μια διαδικασία ανάλογη με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων που επιτίθενται στον ιό και παράγονται με διαγονιδιακές τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμη και ζώα παραγωγής γάλακτος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μελέτη που έδειξε πως ο υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Αυτό δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας για τον ιό.

 Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές ψηλότερη. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου, από διεθνή μελέτη.

Στην Ελλάδα

Η χώρα μας βέβαια, βρίσκεται ακόμη στην αρχή του Γολγοθά, με καταγεγραμμένα 464 περιστατικά, εκ των οποίων τα 46 μόνο χθες. Απροσδιόριστη η πηγή της μόλυνσης παραμένει για τα 72 περιστατικά από τα συνολικά. Επίσης, οι νοσηλευόμενοι έχουν φθάσει τους 78, από τους οποίους οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Οι 19 από τους προσβεβλημένους από τον κορονοϊό έχουν πάρει εξιτήριο.

Παρόλα αυτά, παραμένει ισχυρή η εκτίμηση του τμήματος επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, ότι οι ασθενείς από κορονοϊό στη χώρα είναι 2.000-3.000 άτομα, εκ των οποίων αναμένεται να νοσήσει σοβαρά το 15% αυτών.

Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ θα ξεκινήσει σύντομα δειγματοληπτικούς ελέγχους στον ελληνικό πληθυσμό για λόγους επιδημιολογικής επιτήρησης. Με το ίδιο πρόγραμμα θα ελέγχονται και οι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης. Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων, που νοσηλεύονται, παράμετρος που δίνει την εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Για την διενέργεια των ελέγχων αυτών, το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για 500 κινητές μονάδες για τη λήψη βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού και την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ ́οίκον, ύψους 10,8 εκ. ευρώ και με προθεσμία υποβολής προτάσεων ως τις 31 Μαρτίου.