Οι έξι πιο επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές
Ο χάρτης του κορονοϊού στην Ελλάδα

Οι έξι πιο επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές

Τον χάρτη της γεωγραφικής διασποράς των κρουσμάτων , που δείχνει και τη μολυσματική διαδρομή του κορονοϊού στην Ελλάδα, αποτυπώνει η  νέα επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Γρεβενά, Ευρυτανία και Φωκίδα οι μόνες περιφέρειες που δεν έχουν πληγεί ακόμα.

Βάσει της τελευταίας έκθεσης, από το σύνολο των 3068 κρουσμάτων, 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Προκύπτει δηλαδή ότι χωρίς σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης είναι μόνο το 20,3% των κρουσμάτων, δηλαδή περίπου 2 στα 10 κρούσματα.

Μετά τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, ο χάρτης έχει αλλάξει, με έξι νομούς να καταγράφονται με σκούρο πράσινο χρώμα. Πρόκειται για τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Κοζάνης  

Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν από το Μάρτιο σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και οι νομοί Καστοριάς και Άγιο Όρος, στους οποίους καταγράφονται πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Επίσης, άλλες εννιά περιοχές εμφανίζονται επιβαρυμένες από την πανδημία. Πρόκειται για τους νομούς Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (εκτός του δυτικού τομέα), Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος. Στις εν λόγω περιοχές τα κρούσματα ήταν 10 έως 49 ανά 100.00 πληθυσμού.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα κρούσματα (10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού) παρατηρούνται στους νομούς Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος.