Οι Γάλλοι ανησυχούν για ρωσικά fake news που θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές

Οι Γάλλοι ανησυχούν για ρωσικά fake news που θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές

Μετά τους ισχυρισμούς για διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον της καμπάνιας του Emmanuel Macron από τη Ρωσία, ο πρόεδρος Fr. Hollande ζήτησε να ενημερωθεί για το επίπεδο κυβερνο-ασφαλείας στις επικείμενες γαλλικές εκλογές.

“Το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας εξέτασε το επίπεδο της απειλής και ο πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί στην επόμενη συνάντηση για τα μέτρα που θα ληφθούν ενόψει των προεδρικών εκλογών”, ανακοίνωσε το γραφείο του Francois Hollande, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

H παρέμβαση Hollande έρχεται μετά τις καταγγελίες του Emmanuel Macron, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η καμπάνια του δέχεται κυβερνοεπιθέσεις που έχουν ως αφετηρία ρωσικές υπηρεσίες ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο στόχαστρο fake news τα οποία επίσης προέρχονται από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, διέψευσε κάθε ανάμιξη της Ρωσίας στην καμπάνια του Macron και χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως παράλογες.

Ωστόσο το επιτελείο το Γάλλου πολιτικού δεν έχει πειστεί από τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων. “Να μην αφήσουμε τη Ρωσία να αποσταθεροποιήσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές”, έγραψε σε άρθρο του στη Le Monde o επικεφαλής της καμπάνιας του Ε. Macron, Richard Ferrand.

Αξιωματούχος των γαλλικών αρχών ασφαλείας δεν διέψευσε αλλά ούτε και επιβεβαίωσε την παρέμβαση της Ρωσίας στην προεκλογική καμπάνια του Ε. Macron. Ωστόσο άλλος αξιωματούχος, από το γραφείο του προέδρου Hollande, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το επίπεδο ηλεκτρονικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των εκλογών, τονίζοντας με νόημα ότι βρίσκεται σε επιφυλακή εξαιτίας όσων συνέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ.

Jean-Marc Ayrault: Θα λάβουμε μέτρα εναντίον οποιασδήποτε χώρας παρέμβει στις εκλογές

Η γαλλική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε χώρας παρέμβει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο, διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας απαντούσε σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στην Εθνοσυνέλευση μετά τις διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν από το κόμμα του Emmanuel Macron, του επικρατέστερου για τον προεδρικό θώκο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι η προεκλογική του εκστρατεία βάλλεται από επιθέσεις «ψευδών ειδήσεων» που εξαπολύουν ρωσικά ΜΜΕ αλλά και διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον βάσεων δεδομένων του κόμματος.

«Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε παρέμβαση στην εκλογική μας διαδικασία, από τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα» προειδοποίησε.

Ο Ayrault επισήμανε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία θα λάβει μέτρα, μεταξύ αυτών μέτρα αντιποίνων εφόσον είναι αναγκαίο, προκειμένου να προστατεύσει τη διαδικασία εκλογής του νέου της προέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ