Οι Γερμανοί σπάνε τα ταμπού - Η Μerkel κεφαλαιοποιεί το «Ναι» στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

Οι Γερμανοί σπάνε τα ταμπού - Η Μerkel κεφαλαιοποιεί το «Ναι» στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων

Η μεγάλη είδηση είναι φυσικά ότι η Γερμανία τον Χριστιανοδημοκρατών, των φιλελευθέρων και των συντηρητικών που ανταγωνίζονται στον πολιτικό στίβο για μια καλύτερη θέση στις επερχόμενες εκλογές, είπε πριν από λίγο «ναι» στην πρόταση για το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Ένα μεγάλο ταμπού σπάει και οι φιλελεύθερες κοινωνικές αξίες κερδίζουν έδαφος σε μια χώρα την οποία πολλοί εδώ στην Ελλάδα όπου η Εκκλησία καθορίζει ακόμη το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, με μεγάλη ευκολία λοιδορούμε.

Το θέμα θα μπορούσε να είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για λαϊκισμό στην προεκλογική Γερμανία. Παρόλα αυτά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η θετική ψήφος υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων εξασφαλίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία 393 υπέρ, 226 κατά και 4 αποχών.

Η ίδια η καγκελάριος Merkel ψήφισε αρνητικά λέγοντας πως για εκείνη «ο γάμος είναι για να τελείται μεταξύ ανδρός και γυναικός». Ήταν, όμως, η στάση της να αποδεσμεύσει τους βουλευτές του κόμματός της από την αυστηρή κομματική γραμμή και η εντολή για ψήφο κατά συνείδηση που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση για την γερμανική κοινωνία να περάσει από τη Βουλή.

Η Merkel είναι μια μεγάλη πολιτικός και πρέπει κανείς να της βγάλει το καπέλο για έναν ακόμη λόγο. Με την κίνησή της αυτή κέρδισε περισσότερους πόντους στον προεκλογικό στίβο γιατί ενώ ήταν η αντιπολίτευση που είχε την ιδιοκτησία του αιτήματος για τη μεταρρύθμιση, τελικά το πολιτικό όφελος το είχε η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

H Μerkel αγνόησε τις αντιδράσεις των υπερσυντηρητικών της Βαυαρίας παίρνοντας το ρίσκο να απολέσει μέρος της στήριξή τους, αλλά τη ίδια στιγμή στέρησε από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσουν εκείνοι πολιτικά το κοινωνικό αίτημα για την θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ των ομοφυλόφιλων.

Βασίλης Γεώργας

Διαβάστε ακόμα:

- Υπερψηφίστηκε η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γερμανία