Οι γιοι της μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε ζητάνε να προστατευθεί η πληροφοριοδότης της

Οι γιοι της μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε ζητάνε να προστατευθεί η πληροφοριοδότης της

Ανακοίνωση, στην οποία ζητούν να προστατευθούν οι πηγές της Daphne Caruana Galizia που δολοφονήθηκε με βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, εξέδωσαν οι γιοι της δημοσιογράφου από την Μάλτα.

Ειδικότερα, οι γιοι Caruana Galizia, Mathew Andrew και Paul, μετά την παράδοση χθες της Maria Efomova στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Συντάγματος, με την αιτιολογία ότι φοβάται για τη ζωή της, σημειώνουν ότι η μητέρα τους είχε καταθέσει ως μάρτυρας στην επιτροπή PANA του Ευρωκοινοβουλίου, συσταθείσα για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος, φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι «οι θεσμοί της Ευρώπης και της Μάλτας απέτυχαν να προστατεύσουν τη μητέρα μας» και ζητούν τώρα «να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος με το οποίο θα έπρεπε να έχουν προστατεύσει τη ζωή της».

Για την Maria Efomova, η οποία λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης της μητέρας τους, οι γιοι της Galizia επισημαίνουν ότι «η δεν είναι Ευρωπαία πολίτης, αντιμετωπίζει όμως τους ίδιους κινδύνους. Πρέπει να προστατευτεί, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει με τη μητέρα μας».

«Να μην εκδοθεί στη Μάλτα»

«Υπάρχει ένα αίτημα έκδοσης της Maria Efimova στη Μάλτα, που όμως πρέπει να το εμποδίσουμε», τόνισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, σημειώνοντας ότι σχετική επιστολή-κάλεσμα θα συνυπογράψουν πολλοί ευρωβουλευτές.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εάν εκδοθεί στη Μάλτα η Efimova, η οποία ήταν βασική μάρτυρας της δολοφονηθείσας μαλτέζας δημοσιογράφου, θα εκτεθεί σε μεγάλο κίνδυνο.

«Όποιος την στείλει εκεί, είναι σαν να την στέλνει στο στόμα του λύκου. Όταν αυτό αποκαλύφθηκε ξεκίνησαν εναντίον της δικαστικές διώξεις με αστείες κατηγορίες, που σκοπό είχαν να την εκφοβίσουν», είπε o κ. Κούλογλου.

«Η Efimova έφυγε από την Μάλτα μετά την δολοφονία της δημοσιογράφου και πήγε με στην Κρήτη. Εκεί ζήτησε άδεια παραμονής, που όμως δεν της την έδωσαν. Προσπάθησα να την βοηθήσω, και να εξηγήσω στους αρμόδιους την περίπτωσή της και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προστατευθεί, όμως έδειχναν να μην κατανοούν την κατάσταση. Της είχα ζητήσει να έρθει στην Αθήνα ώστε να βοηθήσω να εξεταστεί η υπόθεσή της από το Υπουργείο Εσωτερικών», περιέγραψε ο ευρωβουλευτής.

(φωτογραφία AP)

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς