Οι Καταλανοί δεν δέχονται το τελεσίγραφο της Μαδρίτης - Υπό περιορισμό ο επικεφαλής της αστυνομίας

Οι Καταλανοί δεν δέχονται το τελεσίγραφο της Μαδρίτης - Υπό περιορισμό ο επικεφαλής της αστυνομίας

Νέο τελεσίγραφο τριών ημερών έδωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας στον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας προκειμένου να «πάρει πίσω» το ενδεχόμενο κήρυξης της ανεξαρτησίας της περιοχής. Ωστόσο, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV3 επικαλούμενο πηγές της Βαρκελώνης, οι αρχές της Καταλονίας δεν θα συμμορφωθούν με την εντολή της ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου την προσεχή Πέμπτη να αποσαφηνίσουν εάν έχουν κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Στο μεταξύ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ισπανίας, που αρχικά είχε ζητήσει να τεθεί υπό κράτηση και μάλιστα χωρίς δικαίωμα εγγύησης, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας, Josep Lluis Trapero, τελικώς αποφάσισε ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ανάμεσα στους οποίους ο οποίος βρίσκεται και η εμφάνιση στις αρχές κάθε 15νθήμερο. Ο Trapero βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με την κατηγορία της ανταρσίας, ανέφερε σήμερα μια νομική πηγή. Δικαστής αναμένεται να αποφασίσει αργότερα σήμερα επί του αιτήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Soraya Saenz de Santamaria, ανακοίνωσε ότι η Καταλονία έχει διορία μέχρι τις 10 το πρωί της Πέμπτης για να «επανορθώσει» τις αναφορές περί ανεξαρτησίας. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν απάντησε με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην ερώτηση».

Η Μαδρίτη, λοιπόν, δεν έμεινε ικανοποιημένη από την «μη απάντηση» του προέδρου της καταλανικής βουλής, Carles Puigdemont, στον πρωθυπουργό της Ισπανίας ως προς το αν θα ανακηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της περιοχής.

Νωρίτερα, ο ενώ Puidgemont ζήτησε περίοδο δύο μηνών για να λάβουν χώρα διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Με μια τετρασέλιδη επιστολή προς τον Mariano Rajoy, ο πρόεδρος της Generalitat ζητά να λάβει τέλος η «καταστολή εναντίον του λαού της Καταλονίας». Ο Puigdemont υπερασπίζεται τον διάλογο και «αναστέλλει» την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ώστε να ανοίξει μια διαδικασία διαλόγου «διάρκειας δύο μηνών και η Καταλονία να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση.

Σε συμφιλιωτικό τόνο, ο Puigdemont δηλώνει στην επιστολή του ότι «η κατάσταση που ζούμε είναι τόσο μεγάλης σημασίας που απαιτεί πολιτικές απαντήσεις και λύσεις με βάση την ισοτιμία». Υπενθυμίζει επίσης ότι στις 10 Οκτωβρίου έκανε «μια ειλικρινή προσφορά για διάλογο». «Δεν το έκανα ως επίδειξη αδυναμίας αλλά ως μια έντιμη πρόταση για να βρω μια λύση στη σχέση μεταξύ του ισπανικού κράτους και της Καταλονίας, η οποία έχει αποκλειστεί εδώ και πολλά χρόνια».

Ο Mariano Rajoy είχε δηλώσει ότι ο Puigdemont καλείται να απαντήσει με ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι» στο ερώτημα εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ώστε να διαπιστωθεί ένα υπάρχει έδαφος για την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας μίας ισπανικής περιοχής.

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση προετοιμάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα, όπως τον έλεγχο των καταλανικών αστυνομικών δυνάμεων, των Mossos.

Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο πως η Μαδρίτη θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας αν ο ηγέτης των Καταλανών απαντήσει με διφορούμενο τρόπο στο ερώτημα για την ανεξαρτησία.

«Η απάντηση δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία. Πρέπει να πει ''ναι'' ή ''όχι''», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Juan Ignacio Zoido.

«Αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο, σημαίνει ότι δεν θέλει τον διάλογο και άρα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση», είπε ακόμη. 

«Μη αποδεκτή» χαρακτηρίζει την απάντηση η Μαδρίτη

Η ισπανική κυβέρνηση δεν θεωρεί την απάντηση του Puigdemont έγκυρη, καθώς πάσχει από έλλειψη σαφήνειας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Rafael Catala. Μιλώντας σε εκδήλωση των υπουργών Δικαιοσύνης της Ιβηροαμερικανικής Ένωσης, ο Catala υπενθύμισε ότι ο Mariano Rajoy είχε δώσει δεύτερη διορία στον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης προκειμένου να επιβεβαιώσει αν ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, προκειμένου να ανακαλέσει μια τέτοια πράξη και να αποφευχθεί τυχόν εφαρμογής της.