Οι οικονομικές σχέσεις Άγκυρας - Βερολίνου στο επίκεντρο της συνάντησης Ερντογάν-Αλτμάιερ

Οι οικονομικές σχέσεις Άγκυρας - Βερολίνου στο επίκεντρο της συνάντησης Ερντογάν-Αλτμάιερ

Η σημερινή άφιξη του Πέτερ Αλτμάιερ που βρίσκεται στο τιμόνι της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ, θεωρείται άκρως σημαντική για τον τουρκικό Τύπο, αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Άγκυρας - Βερολίνου.

Ο κ. Αλτμάιερ που θεωρείται πρόσωπο - κλειδί στην αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας – Γερμανίας, αναμενεται στην Άγκυρα με μεγάλη συνοδεία επιχειρηματιών και μεγάλες προπσδοκίες για γερμανικές πενδύσεις στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν που σήμερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό Υπουργό, μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε στροφή και άνοιγμα προς την ΕΕ, με όχημα την αναθέρμανση των σχέσεων με την Γερμανία την οποία και επισκέφθηκε.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης Αλτμάιερ που δρομολογήθηκε κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με την Άγγελα Μέρκελ, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συγκληση της Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας - Γερμανίας, της οποίας η ίδρυση είχε αποφασιστεί προ πενταετίας.

Το μεγαλύτερο άμεσο σχέδιο επένδυσης που θα συζητηθεί είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών στην Τουρκία με επένδυση ύψους 35 δισ. ευρώ από ένα κονσορσιουμ του οποίου ηγείται η Siemens.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, παραμονή της διήμερης επίσημης επίσκεψης, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε επικριτικές για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, αναρτήσεις κοινωνικής δικτύωσης, καθώς κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP