Οι «Ονειροπόλοι» αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Trump και Δημοκρατικούς

Οι «Ονειροπόλοι» αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Trump και Δημοκρατικούς

Ο Donald Trump αρνήθηκε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο γύρω από την αναγκαία νομοθεσία για την προστασία των αποκαλούμενων «Ονειροπόλων» (Dreamers) -των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

«Καμία συμφωνία δεν υπήρξε χθες βράδυ για το πρόγραμμα DACA. Γι'' αυτό θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία για μαζική φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter. «Το Τείχος (στα σύνορα με το Μεξικό) θα συνεχίσει να χτίζεται», διεμήνυσε σε άλλο μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το δείπνο που είχαν χθες το βράδυ με τον Trump οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή, Chuck Summer και Nansy Pelosi αντιστοίχως, δήλωσαν ότι επρόκειτο για μία «παραγωγική» συνάντηση που επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος «DACA» που προώθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.

«Πρέπει να διευκρινίσουμε το επίπεδο προστασίας της DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) και να το ενσωματώσουμε άμεσα σε νόμο, ενώ θα πρέπει να δουλέψουμε το πακέτο της συνοριακής ασφάλειας χωρίς να συμπεριλάβουμε το τείχος. Αυτό είναι αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπλοκάρουν οποιαδήποτε νομοθεσία που προβλέπει την χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, στην οποία αντιτίθενται και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο.

Παρά το γεγονός ότι ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου άφησε να εννοηθεί ότι η νομοθεσία για την DACA θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την χρηματοδότηση για το τείχος, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Η DACA και η συνοριακή ασφάλεια συζητήθηκαν, ενώ δεν συμφωνήθηκε η εξαίρεση του τείχους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ