Οι πέραν των πολιτικών ευθυνών: Τι ήξερε και τι αγνοούσε το Συντονιστικό;

Οι πέραν των πολιτικών ευθυνών: Τι ήξερε και τι αγνοούσε το Συντονιστικό;

Του Νίκου Μελέτη 

Όσοι εμπνεύστηκαν την τηλεοπτική μετάδοση της ενημέρωσης του πρωθυπουργού από τους συμμετέχοντες στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής και μάλιστα θεώρησαν ότι έπρεπε για να ενισχυθεί η εικόνα του, να διασκεδασθεί η κατάσταση με την καταστροφική πυρκαγιά, έχουν αναλάβει σοβαρότατες ευθύνες οι οποίες, για ορισμένους εξ αυτών, μπορεί να μην είναι μόνο πολιτικές.

Η αποκάλυψη αρκετών βίντεο κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους που βρέθηκαν στον τόπο της φωτιάς, δίνουν ακριβή εικόνα για την τεράστια έκταση της πυρκαγιάς, για τον πανικό, αλλά και για τους δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονταν με εγκαύματα, απελπισμένοι είτε σε παραλίες είτε μέσα στη θάλασσα.

Κοινό στοιχείο όλων αυτών των εικόνων; Ότι έχουν τραβηχτεί με το φως της ημέρας. Μπορεί ο ουρανός να είναι σκοτεινιασμένος από τον καπνό, αλλά είναι μέρα και μάλιστα απόγευμα.

Εξάλλου η φωτιά όπως παραδέχθηκε εκ των υστέρων η πυροσβεστική χρειάσθηκε σχεδόν μιάμιση ώρα για να φθάσει στη θάλασσα από την Καλλιτεχνούπολη που ξεκίνησε στις 16:57.

Η άφιξη του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό μετά την εσπευσμένη επιστροφή του από την Βοσνία, έγινε υπό το φως των προβολέων καθώς είχε νυχτώσει. Και τα πρώτα πλάνα από την ενημέρωση μεταδόθηκαν στις 23:45.

Οι διάλογοι μπροστά στις κάμερες ήταν χαρακτηριστικοί. Έδιναν την εντύπωση ότι ναι μεν υπάρχει μεγάλη φωτιά, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και πολύ περισσότερο φυσικά δεν υπήρχε καν αναφορά για ανθρώπινα θύματα.

Έγινε λόγος για την απομάκρυνση «κάποιων» εγκλωβισμένων στο Κόκκινο Λιμανάκι, για «κάποιους» τραυματίες και καθησυχαστικά μηνύματα ότι θα πέσει ο αέρας.

Η φωτιά είχε φθάσει στη θάλασσα από τις 19:00-19:15. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει εικόνα από το Συντονιστικό, ότι εκτός των δεκάδων σπιτιών που είχαν καεί υπήρχαν και ανθρώπινες απώλειες.

Και το ένα ενδεχόμενο φυσικά ήταν ότι γνώριζαν και αποφασίσθηκε να μην στραπατσαριστεί επικοινωνιακά η παρουσία του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό. Κάτι που αξιολογείται από τους πολίτες σε επίπεδο ευαισθησίας, εντιμότητας και πολιτικής ηθικής.

Όμως υπάρχει και το χειρότερο: Πράγματι, να μην είχαν νωρίτερα επαρκή ενημέρωση οι επιτελείς του Συντονιστικού, πράγματι να νόμιζαν ότι είχαν καεί «κάποια» σπίτια και «κάποιοι» πολίτες είχαν καταφύγει στην παραλία. Πράγματι, να μην γνώριζαν ότι υπάρχουν νεκροί παρά μόνο λίγοι εγκαυματίες. Εξάλλου η αναφορά ότι «κάηκαν κάποια σπίτια γιατί δώσαμε προτεραιότητα στη διάσωση των πολιτών», μάλλον επιβεβαιώνει την άγνοιά τους.

Και πως γίνεται το Συντονιστικό να ενημερώνει τον πρωθυπουργό ότι παραμένουν κάποιοι εγκλωβισμένοι στις παραλίες, ενώ η ώρα είναι 12 τα μεσάνυχτα και η φωτιά είχε φθάσει στο Μάτι πριν 5 ώρες… Δεν ένιωσαν την ανάγκη να το εξηγήσουν αυτό;

Αν όμως οι επικεφαλής του Συντονιστικού στις 12:00 τα μεσάνυχτα, 7 ολόκληρες ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στην Καλλιτεχνούπολη δεν είχαν ακριβή εικόνα για το τι είχε συμβεί, τότε δεν νομίζω ότι χρειάζεται και πολύ συζήτηση για το αν έκανε καλά ή όχι τη δουλειά του το Συντονιστικό, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία… Ούτε είναι να απορούμε για το τι συνέβη τελικά..

Και επίσης ένα θέμα που ίσως θα πρέπει να αναζητήσει ο εισαγγελέας είναι εάν εκείνες τις ώρες που το Συντονιστικό ετοιμαζόταν και ξεσκόνιζε το γραφείο για να γίνει η απευθείας μετάδοση της ενημέρωσης του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να είναι με την στολή, το άρβυλο, με την κάσκα και την μάσκα να σώσει όσους ανθρώπους δεν είχαν ήδη καεί ζωντανοί...

Και αυτό δεν έχει να κάνει πια με «πολιτικές ευθύνες».