Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες που αιχμαλώτισε το James Webb - Ταξίδι στις εσχατιές του χώρου και του χρόνου

Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες που αιχμαλώτισε το James Webb - Ταξίδι στις εσχατιές του χώρου και του χρόνου

Μετά την πρώτη υπέρυθρη εικόνα του σχεδόν νεογέννητου σύμπαντος που αιχμαλώτισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης η NASA, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συνεχίζει να ξεδιπλώνει το νέο ταξίδι στον κοσμικό ιστό του χωροχρόνου, αποκαλύπτοντας νέες, έγχρωμες, φωτογραφίες από τις εσχατιές του Σύμπαντος, τις οποίες «τράβηξε» το James Webb.

Η πρώτη παρτίδα έγχρωμων εικόνων υψηλής ανάλυσης, που χρειάστηκαν εβδομάδες για να δημιουργηθούν μέσα από ακατέργαστα δεδομένα, επιλέχθηκαν από τη NASA για να παρέχουν συναρπαστικές πρώιμες έρευνες από τις κύριες περιοχές παρατήρησης του James Webb.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάστηκε για τη NASA από τον γίγαντα της αεροδιαστημικής Northrop Grumman, αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αστρονομία επιτρέποντας στους επιστήμονες να κοιτάξουν μακρύτερα από ποτέ και με μεγαλύτερη ευκρίνεια μέσα στον κοσμικό ιστό, μέχρι την αυγή του γνωστού σύμπαντος.

Όρη και κοιλάδες στο νεφέλωμα Carina

Αυτό το τοπίο με «βουνά» και «κοιλάδες» με στίγματα από λαμπυρίζοντα άστρα βρίσκεται στην άκρη μιας περιοχής σχηματισμού νεαρών αστέρων που ονομάζεται NGC 3324, στο νεφέλωμα Carina. Τραβηγμένη στο υπέρυθρο φως από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, αυτή η εικόνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά αόρατες περιοχές γέννησης αστέρων.

Το Κουιντέντο του Στεφάν

Το Κουιντέτο του Στέφαν, μια ομαδοποίηση πέντε γαλαξιών, αποκαλύφθηκε υπό νέο φως. Αυτό το τεράστιο μωσαϊκό είναι η μεγαλύτερη εικόνα του Webb μέχρι σήμερα και καλύπτει περίπου το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Περιέχει πάνω από 150 εκατομμύρια pixel και είναι δημιουργήθηκε από σχεδόν 1.000 ξεχωριστά αρχεία εικόνας. 

Με την ισχυρή, υπέρυθρη όρασή του και την εξαιρετικά υψηλή χωρική του ανάλυση, το Webb δείχνει λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτήν την ομάδα γαλαξιών. Αφρώδη σμήνη εκατομμυρίων νεαρών αστεριών, περιοχές κοσμικών εκρήξεων και γέννησης φρέσκων αστέρων συνθέτουν την εικόνα. Πεδία αερίου, σκόνης αναδύονται από αρκετούς από τους γαλαξίες λόγω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Webb καταγράφει τεράστια κρουστικά κύματα καθώς ένας από τους γαλαξίες, ο NGC 7318B, συντρίβει το σμήνος.