Οι υποστηρικτές του J. L. Melenchon επιλέγουν την αποχή στον β΄ γύρο των γαλλικών εκλογών

Οι υποστηρικτές του J. L. Melenchon επιλέγουν την αποχή στον β΄ γύρο των γαλλικών εκλογών

Τα δύο τρίτα των υποστηρικτών του υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean-Luc Melenchon θα απόσχουν ή θα ψηφίσουν λευκό στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ μόλις το 35% θα ψηφίσει τον κεντρώο Emmanuel Macron, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη μέσω Διαδικτύου.

Μεταξύ των περίπου 243.000 προσώπων που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα του κινήματός του, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και ψήφισαν στην ανεπίσημη αυτή έρευνα, το 36% επέλεξε λευκό ή άκυρο και το 29% την αποχή. Η επιλογή της ψήφου υπέρ της Marine Le Pen, της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, δεν δινόταν σε αυτή τη δημοσκόπηση. Τον Macron απάντησε ότι θα ψηφίσει ένα 34,8%.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μacron να κερδίζει τη Le Pen στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων.

Αλλά για να το επιτύχει αυτό, εκτιμάται ότι ο πρώην τραπεζίτης θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των ψήφων του Melenchon.

Συνολικά, περίπου 7 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν τον Melenchon στον πρώτο γύρο.

Ο ίδιος ο Melenchon έχει καταστήσει σαφές ότι φυσικά δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Le Pen, ούτε περιμένει κανένας από τους υποστηρικτές του να την ψηφίσουν.

Λίγη ώρα νωρίτερα, δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για το δίκτυο BFMTV και το περιοδικό L''Express κατέγραψε μεγάλο προβάδισμα του Macron επί της Le Pen, 59% έναντι 41%, αλλά με τον κεντρώο πρώην υπουργό Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Francois Hollande να χάνει 5 μονάδες και την υποψήφια της ακροδεξιάς να κερδίζει 5 μονάδες εν σχέσει με την 24η Απριλίου, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο.

Το 18% των ερωτηθέντων από την Elabe που θεωρεί σίγουρο ή σχεδόν σίγουρο ότι θα πάει να ψηφίσει παραμένει ωστόσο αναποφάσιστο σε αυτό το στάδιο για την επιλογή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ