ΟΗΕ: Διακυβεύεται η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

ΟΗΕ: Διακυβεύεται η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι Ευρωπαίοι, με τη Γαλλία επικεφαλής, καταβάλουν προσπάθειες στον ΟΗΕ προκειμένου να σωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε συναφθεί το 2015, η οποία απειλείται από τον αμερικανό πρόεδρο, που δεν κρύβει την εχθρότητά του έναντι αυτής της διευθέτησης, η οποία θεωρείται κρίσιμη όσον αφορά τις προσπάθειες για να αποτραπεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται αντιφατικές εκκλήσεις και προτροπές από διάφορες πλευρές για το ζήτημα. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, συναντήθηκε αρχικά τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βenjamin Netanyahu, ο οποίος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την απέχθειά του για αυτή τη «φριχτή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του». Ο Netanyahu τόνισε πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του θέλει η συμφωνία να αναιρεθεί, ή κατ'' ελάχιστον να τροποποιηθεί.

 

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Hamenei διατράνωσε την Κυριακή πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα υποκύψει μπροστά στους «εκφοβισμούς» της Ουάσινγκτον.

Ο Trump κατηγορεί το Ιράν ότι παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας και ότι εντείνει την αποσταθεροποιητική του δράση στην περιοχή—από τη Συρία ως τον Λίβανο και την Υεμένη. Η Τεχεράνη προσπαθεί να «χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα για να θέσει υπό ομηρία όλο τον κόσμο», διατεινόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου η αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Nikki Haley.

Ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη συζήτηση με την αμερικανική κυβέρνηση, εξηγούμε την κεντρική ιδέα της συμφωνίας, επαναλαμβάνουμε ότι ο στόχος της ήταν το πυρηνικό πρόγραμμα και ότι δεν είχε υπάρξει ποτέ η φιλοδοξία πως θα επέλυε όλα τα άλλα ζητήματα».

«Το να θέλεις να τα ανακατέψεις όλα ενέχει τον κίνδυνο να τα χάσεις όλα. Αυτή τη στιγμή, η υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο είναι η (ατομική) βόμβα. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν συνήφθη για να λυθούν τα προβλήματα του Λιβάνου», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ