ΟΗΕ: «Ετοιμοθάνατη» η δημοκρατία στη Βενεζουέλα

ΟΗΕ: «Ετοιμοθάνατη» η δημοκρατία στη Βενεζουέλα

Τα Ηνωμένα Έθνη επέκριναν σήμερα έντονα την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων κατά του Nicolas Maduro στη χώρα. Την ίδια δε στιγμή, ο επιτετραμμένος του διεθνούς οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Zeid Ra'ad al-Hussein, κατήγγειλε ότι η δημοκρατία είναι ετοιμοθάνατη στη χώρα

«Όπως το βλέπω, η δημοκρατία είναι ετοιμοθάνατη -στο βαθμό που είναι ακόμη ζωντανή», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Με βάση την έκθεση, οι ενέργειες της κυβέρνησης συνιστούν «μια πολιτική με στόχο την καταπίεση της πολιτικής διαφωνίας και της ενστάλαξης του φόβου», ανέφερε το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να ελευθερώσει τους διαδηλωτές που κρατούνται αυθαίρετα και να σταματήσει την παράνομη χρήση στρατοδικείων κατά πολιτών.

«Αξιόπιστα και συγκεκριμένα στοιχεία από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν συστηματικά υπέρμετρη βία για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις, να συντρίψουν τους διαφωνούντες και να ενσταλάξουν φόβο», αναφέρει χαρακτηριστικά έκθεση του ΟΗΕ.

Μάλιστα, αντικρούει τους ισχυρισμούς του Καράκας ότι οι όποιες περιπτώσεις βιαιοπραγιών είτε είναι μεμονωμένες είτε οφείλονται σε λάθη. «Η γενικευμένη και συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και η αυθαίρετη σύλληψη διαδηλωτών και δηλωμένων πολιτικών αντιπάλων, συνάδουν με την εκτίμηση ότι δεν επρόκειτο για παράνομες ή ακραίες πράξεις μεμονωμένων αξιωματούχων», σημειώνει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι παρέμεναν φυλακισμένοι στις 31 Ιουλίου, από σύνολο 5.000 που έχουν προσαχθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν σημειωθεί από τον Απρίλιο. Στο διάστημα αυτό, έχουν καταγραφεί 124 θάνατοι, για τους 73 από τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς ή τους οπαδούς του -ενώ για τους υπόλοιπους 51 δεν έχουν διαπιστωθεί οι δράστες.

Το Καράκας, από την πλευρά του, κατηγορεί τις δυνάμεις και τους ένοπλους της αντιπολίτευσης για πολλούς από τους θανάτους αυτούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Βενεζουέλα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές για να υπερασπιστούν την χώρα ενάντια σε μια πιθανή επίθεση μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της «στρατιωτικής επιλογής» για την χώρα.

 

Φωτογραφία: Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image

Διαβάστε ακόμη

Για "προδοσία" κατηγορεί μέλη της αντιπολίτευσης το καθεστώς Maduro