ΟΗΕ: Το καθεστώς της Βενεζουέλας ευθύνεται για βασανιστήρια και 46 θανάτους

ΟΗΕ: Το καθεστώς της Βενεζουέλας ευθύνεται για βασανιστήρια και 46 θανάτους

Για «υπερβολική χρήση βίας» κατηγόρησε το καθεστώς της Βενεζουέλας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

Βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων που βασίζονται σε 135 συνεντεύξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εκ του μακρόθεν και στον Παναμά, ο ΟΗΕ αναφέρει πως ερεύνησε 124 θανάτους και βρήκε ότι 46 απ'' αυτούς μπορούν να αποδοθούν στις δυνάμεις ασφαλείας και 27 σε φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις, ενώ η ευθύνη για τους υπόλοιπους είναι ασαφής.

«Από την αρχή των διαδηλώσεων τον Απρίλιο, διαπιστώνουμε μια φανερή τάση για υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Πολλές χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, πολλοί φέρεται πως έπεσαν θύματα κακομεταχειρίσεων, ακόμη και βασανιστηρίων», πρόσθεσε.

«Ανησυχούμε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται και αυτές οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν φαίνεται να μειώνονται, έτσι ανησυχούμε για την κατεύθυνση προς την οποία αυτό προχωρεί», δήλωσε επίσης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. «Η ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρουμε βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Πολλές αξιόπιστες αναφορές κάνουν λόγο για «ωμή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων αυτών από τις δυνάμεις της τάξης, που σε μερικές περιπτώσεις προσομοιάζουν σε πράξεις βασανιστηρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλεται η προσφυγή σε ηλεκτροσόκ, σε κρέμασμα από τις γροθιές για μακρές περιόδους, σε ασφυξία με αέριο και σε απειλές θανάτου, ακόμη και απειλές σεξουαλικής βίας, έναντι κρατουμένων ή των οικογενειών τους.

«Οι παραβιάσεις αυτές συμβαίνουν την ώρα που το κράτος δικαίου καταρρέει στη Βενεζουέλα, μέσα σ'' ένα κλίμα διαρκών επιθέσεων της κυβέρνησης εναντίον της Εθνικής Συνέλευσης και της γενικής εισαγγελέα», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής. «Οι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων που καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες μας», υποστήριξε.

Η Υπάτη Αρμοστεία κάλεσε τις αρχές του Καράκας «να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση κάθε υπερβολική προσφυγή στη βία εναντίον των διαδηλωτών, να βάλουν τέλος στις αυθαίρετες συλλήψεις και να απελευθερώσουν όλα τα πρόσωπα που κρατούνται αυθαιρέτως». «Ζητώ απ'' όλα τα μέρη να αναζητήσουν μια λύση για την ταχεία εκτόνωση των εντάσεων στη χώρα, να απαρνηθούν τη βία και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για έναν αληθινό πολιτικό διάλογο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημάρχου Ramon Muchacho

Λίγο μετά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέταξε τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Ramon Muchacho, δημάρχου της περιφέρειας Τσακάο του Καράκας, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί σφοδρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Νicolas Maduro.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: wikimedia commons

Διαβάστε ακόμη

«Εμφύλιο χαμηλής έντασης» βλέπουν αναλυτές στη Βενεζουέλα

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς