ΟΗΕ: Να επιβληθεί στην Υεμένη ανθρωπιστική «κατάπαυση του πυρός»

ΟΗΕ: Να επιβληθεί στην Υεμένη ανθρωπιστική «κατάπαυση του πυρός»

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση σήμερα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη να αποφασίσουν μια «ανθρωπιστική» κατάπαυση του πυρός προκειμένου οι οργανώσεις αρωγής να προσφέρουν βοήθεια στους αμάχους που είναι εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα Σανάα.

«Έστειλα μήνυμα χθες (Δευτέρα) για να ζητήσω μια εκεχειρία, μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να πάνε στα νοσοκομεία (…) ή να βρούνε νερό και τροφή», δήλωσε στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη ο συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Jamie McGoldrick.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το προσωπικό του ΟΗΕ αναγκάστηκε να μείνει στο εσωτερικό της περιμέτρου του κτιρίου του οργανισμού στη Σανάα εξαιτίας των συγκρούσεων και «δεν ήταν σε θέση» να βοηθήσει τους πολίτες τις τελευταίες πέντε ημέρες.

«Δεν καταφέραμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών, των συγκρούσεων και οι δραστηριότητές μας που έχουν στόχο τη διάσωση ζωών έχουν σταματήσει», εξήγησε ο McGoldrick, διευκρινίζοντας ότι παρόλα αυτά ιατρικός εξοπλισμός κατέστη δυνατό να σταλεί στα νοσοκομεία και στις κλινικές.

Όμως «έχουμε μάθει ότι πολλοί τραυματίες δεν κατάφεραν να διακομιστούν σε νοσοκομεία» εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας και ότι ασθενοφόρα έγιναν στόχος πληγμάτων, κατήγγειλε.

«Τώρα η αβεβαιότητα συνεχίζεται (…) Δεν γνωρίζουμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε και πάλι τις δραστηριότητές μας ή αν πρέπει να περιμένουμε», εξήγησε.

Ο McGoldrick επεσήμανε εξάλλου ότι μια ομάδα του ΟΗΕ πρόκειται να μεταβεί «πολύ σύντομα» στο Ριάντ για να συζητήσει με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Εξάλλου πέντε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ζήτησαν σήμερα «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» στην Υεμένη και «πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση» στους παγιδευμένους αμάχους στη Σανάα.

Από τις συγκρούσεις μεταξύ των Χούτι και των πρώην συμμάχων τους, των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 234 άνθρωποι από την Παρασκευή και ακόμη 400 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κρίση στην Υεμένη, η Handicap International, η Action contre la faim, η Care, η Acted και οι Γιατροί του Κόσμου υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στη Σανάα «έχουν αφήσει χιλιάδες ανθρώπους στον φόβο, παγιδευμένους και χωρίς καμία πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια».

«Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν ζωτικής σημασίας φροντίδα και στοιχειώδη στήριξη στον πληθυσμό που έχει ανάγκη», τονίζουν.

Κατά συνέπεια ζητούν από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές «να σταματήσουν όλες τις εχθροπραξίες και τη χρήση εκρηκτικών στις κατοικημένες περιοχές» στη Σανάα αλλά και της υπόλοιπης Υεμένης, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο φροντίζοντας «για την πλήρη προστασία του πληθυσμού», κυρίως επιτρέποντας «την πλήρη και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP