Οικονόμου: Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας υπόδειγμα για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Οικονόμου: Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας υπόδειγμα για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Ως ένα πρώτο μεγάλο βήμα και υπόδειγμα για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την σημερινή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Συγκεκριμένα έκανε λόγω για τον ευρωστρατό και το πιο έντονο αποτύπωμα της Ευρώπης γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Όπως ανέφερε η σημερινή ιστορική συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα που μπορεί να αξιοποιηθεί ως υπόδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή.

«Αυτά τα τρία αντιλαμβάνεται κανείς, δηλαδή η αμυντική συμφωνία για αμοιβαία συνδρομή Ελλάδας - Γαλλίας όταν παραστεί ανάγκη, τα όπλα που παίρνει το Πολεμικό Ναυτικό, στο χρόνο που τον παίρνει, με την ποιότητα και τα συγκεκριμένα πράγματα που προμηθευόμαστε και το γεγονός ότι συνιστούν ένα πρώτο βήμα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, συγκροτούν αυτό που λέμε μια στρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αποτυπώματος της Ελλάδας και της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής και στο περιβάλλον και τη γειτονιά μας αλλά και ευρύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  

Για το αν μέσα στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρόβλεψη, ώστε να μην μπορεί η Τουρκία να προμηθευτεί τα ανάλογα όπλα, ο κ. Οικονόμου είπε πως προφανώς υπάρχουν σχετικές ρήτρες. «Ετσι κι αλλιώς οι Γάλλοι με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά τους προγράμματα. Επίσης, το άλλο που είναι ενδιαφέρον είναι ότι απ' αυτή τη συμφωνία θα ωφεληθεί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεδομένου ότι προβλέπονται ρήτρες συντήρησης, επισκευών σε ελληνικά ναυπηγεία, τεχνογνωσίας κ.ο.κ» τόνισε. 

   Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «η ελληνική εξωτερική πολιτική και η αμυντική πολιτική είναι πολυεπίπεδη. Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανανέωσης της αμυντικής μας συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των διαύλων επικοινωνίας διαρκείας, μέχρι να κλείσει αυτή η συμφωνία θεωρώ ότι υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία και αλληλοσυνεννόηση για μια σειρά από σημαντικά πράγματα. Έχουμε καταφέρει, η εξωτερική μας πολιτική να μπορεί να κινείται ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο τέτοιο που να είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο συμφέρων για τη χώρα μας, τις διεκδικήσεις μας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική επιτυχία σε έναν κόσμο με τις ανισορροπίες που υπάρχουν και βλέπουμε».

   Για το κατά πόσο η όλη αυτή διαδικασία λειτουργεί κατασταλτικά για τους Τούρκους, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η χώρα πρέπει με κάθε της κίνηση να επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να μπορεί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα: στο διπλωματικό, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, στο αποτρεπτικό. Αυτό είναι που αφορά εμάς και αυτό προσπαθούμε». Και πρόσθεσε: «η χώρα οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, πάντα στη βάση σεβασμού των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις γειτονίας ανάμεσα στα πολιτισμένα κράτη στο πλαίσιο το Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν παραμερίζει βήμα απ' αυτό αλλά ταυτόχρονα μαζί με τη διπλωματία, μαζί με τη διεκδικητικότητα οφείλεις να θωρακίζεις την αποτρεπτική σου ικανότητα, να την ενισχύεις και στο πεδίο και με συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλους παίκτες και της διεθνούς σκηνής και της περιοχής».