Όλα έτοιμα για το άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων - Rapid test στους εκπαιδευτικούς

Όλα έτοιμα για το άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων - Rapid test στους εκπαιδευτικούς

Ανοίγουν, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στη χώρα από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ακόμη και στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» μετά από τις σχετικές αποφάσεις των ειδικών.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα ανοίγουν τα εξής σχολεία:

- Δημοτικά σχολεία
- Νηπιαγωγεία
- Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
- Σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

Άνοιγμα για τα σχολεία και στις «κόκκινες» περιοχές εισηγήθηκε η Επιτροπή 

Το «πράσινο φως» για να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ακόμη και στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα.

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι οι εξής: Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, το Παλαίοκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης της ΠΕ Φθιώτιδας, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας και η Κάλυμνος.

Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια με τηλεκπαίδευση

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σήμερα ξεκινούν τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν αποφασίσει αν θα δώσουν «πράσινο φως» για την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία, καθώς παρατηρούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μετά την περίοδο των γιορτών.

Για την ώρα τα μαθήματα αρχίζουν σήμερα με τηλεκπαίδευση.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πώς θα λειτουργήσουν από τις 11 Ιανουαρίου

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μαζί με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικης Απασχόλησης) σε καθημερινή βάση, για όλα τα παιδιά με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων  και των οδηγιών.

Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και το άνοιγμά τους αναφέρθηκε και η υφυπουργός Εργασίας, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία υποστήριξε πως με προσοχή και προσήλωση στα μέτρα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Παράλληλα θα γίνονται και rapid test.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Αυτό σημαίνει:

- Προτείνεται η αποφυγή ή η τροποποίηση της χρήσης κοινόχρηστων χώρων όπως η τραπεζαρία. Τα γεύματα μπορούν να προσφέρονται στις αίθουσες, ή εάν δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες χωροταξικές ρυθμίσεις για αυτό, η τραπεζαρία θα χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς χρόνους για κάθε ομάδα παιδιών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ή/και η ανάμιξη παιδιών από διαφορετικές ομάδες

- Ανάλογα με τη διαθέσιμη υποδομή και τη χωροταξική διάταξη, προτείνεται και ο καταμερισμός των τουαλετών και νιπτήρων ώστε να γίνεται η χρήση τους τμηματικά από συγκεκριμένες ομάδες παιδιών

- Αποφυγή του συνωστισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ παιδιών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το νηπιαγωγείο ή σταθμό. Εφαρμογή πρακτικών μέτρων για τήρηση αποστάσεων (π.χ. γραμμές στο δάπεδο). Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες

- Είσοδος στο χώρο μόνο των παιδιών και του απαραίτητου προσωπικού. Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδο στο χώρο του του νηπιαγωγείου, παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού και θα οδηγούνται στην αίθουσα.

Οργάνωση των χώρων ύπνου και ξεκούρασης των παιδιών κατά μικρές ομάδες σε διαφορετικές αίθουσες ή σε σαφώς διακριτούς χώρους μεγάλης αίθουσας με διαχωριστικό και απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο μεταξύ των διακριτών χώρων. Χρήση ατομικών κλινοσκεπασμάτων για κάθε παιδί. Τα κρεβάτια μπορούν να τοποθετούνται με διάταξη πόδια-κεφάλι, ώστε να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών. Όσο είναι δυνατόν, φροντίδα από το ίδιο μέλος του προσωπικού κατά ομάδα παιδιών.

Από σήμερα τα ραντεβού για τεστ κορονοϊού στους εκπαιδευτικούς

Από σήμερα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους εκπαιδευτικούς. Στον σύνδεσμο https://edu.testing.gov.gr/ μπορούν ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό και όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, έχουν ήδη προγραμματιστεί τα πρώτα ραντεβού για σήμερα.

Τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 εξασφάλισαν για την εκπαιδευτική κοινότητα τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η σύμπραξη των υπουργείων στοχεύει «στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον».
«Εν όψει της διά ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.

Όπως έγινε γνωστό, η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.

Πώς θα συνοδεύουν τα παιδιά στα σχολεία οι γονείς - Ο κωδικός για το SMS

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τη Δευτέρα οι γονείς/κηδεμόνες που θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο πρέπει να στείλουν SMS στο 13033. Αναλυτικά:

Επιλογή 4 στο SMS 13033
Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς