Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Κοτζιά στην πΓΔΜ - Διαμαρτυρίες πολιτών στα Σκόπια

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Κοτζιά στην πΓΔΜ - Διαμαρτυρίες πολιτών στα Σκόπια

Με τη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Chritsian Michkoski, στα γραφεία του VMRO, ολοκλήρωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις επαφές του με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Σκόπια. Μία επίσκεψη σημαντική αλλά και συμβολική με την οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει, να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της πΓΔΜ μόλις αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο.

Ο κ. Κοτζιάς προηγουμένως είχε συναντήσεις στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Talat Jaferi καθώς και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, τους οποίους, όπως και τον κ. Michkoski, επίσης ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Zoran Zaev στο κυβερνητικό μέγαρο και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαΐκών Υποθέσεων, μετά τη δίωρη και πλέον συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Nikola Dimitrov στο υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία εξεύρεσης μιας «έντιμης» λύσης που θα έχει διάρκεια στο χρόνο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Dimitrov μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του, δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του συντάγματος ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη.

Νωρίτερα πάντως πλήθος πολιτών βρέθηκαν έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, όπου λάμβανε χώρα η συνάντηση Κοτζιά -Dimitrov.

Με σημαίες των Σκοπίων και πανό όπως, «Κοτζιά πήγαινε σπίτι σου» και «Η Μακεδονία ανήκει στους Μακεδόνες» διαμαρτύρονταν για το ονοματολογικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ